2022 09 02 water gevenWater geven, water geven, water geven.

Met de hoge temperaturen en geen regen, waar we de laatste tijd mee te maken hebben is water geven prioriteit nummer 1. In 2018 hadden we ook een lange droge periode. Drie maanden geen regen op de tuin. Daar heb ik veel van geleerd. Ik had toen geen druppel-irrigatie en het was toen hard werken met de beperkte middelen die ik toen had. Waar ik toen achter kwam was hoe bijzonder de bodem is waarop de groente geteeld wordt. Na 3 maanden droogte ontdekte ik dat er op zo'n 60 cm diepte nog steeds vocht in de bodem zat. En dat veel groenten dan met hun wortels tot zo diep groeien! Ik wist al dat zandgronden die diep “zwart” zijn goede gronden voor groenteteelt zijn. Daarom had ik ook deze plek uitgekozen. Maar nu kon ik het zelf ervaren en zien. Ik moest ergens een gat voor een paal boren en ontdekte dat toen. Er zijn net als in 2018 nu ook groenten op de tuin die het op eigen kracht doen. De broccoli, de pompoenen, de zomerwortels en eerste bietjes die we tot nu hebben geoogst hebben geen water van mij gehad! Bij de pompoenen heb ik in de grond gekeken. Op 50 cm diepte zit nog vocht! Diepe zwarte gronden worden ook wel enk- of esgronden genoemd. Die zijn door menselijk handelen ontstaan. Doordat boeren elk jaar vaste (pot)stalmest op de akker brachten, werd de grond elk jaar ongeveer 1 mm hoger. Als een enkgrond bijvoorbeeld 1 meter diep zwart is, is daar 1000 jaar aan gewerkt! Op de Nieuwe Akker is de grond tussen de 60 en 80 cm diep zwart. Dat betekent dat hier minstens 600 jaar aan bodemopbouw gewerkt is. Vandaar dat op De Nieuwe Akker de grond waar de groente op geteeld wordt, een stuk hoger is dan de grond waar de kassen op staan.

Ondanks dat we gezegend zijn met goede grond, blijven er uitdagingen. Het loof van de winterwortel is voor een deel wit geworden. Alsof er een wit poeder op zit. Dit is een schimmel genaamd; Echte meeldauw. Die doet zich alleen voor bij droog en warm weer. Het wortelblad kan de schimmel slecht verdragen. Het loof zal langzaam bruin worden en afsterven. Gelukkig tast de schimmel de wortel zelf niet direct aan. Maar het wordt nog wel een uitdaging om het verdere verloop in goed banen te leiden. Ook zijn de schimmelsporen besmettelijk voor andere groenten. Zo zie ik op het grote oudere snijbietblad een wittige waas ontstaan. Ik denk dat we die er weer af gaan snijden, zodat er weer nieuw, jong en fris blad kan gaan groeien.

Aanstaande zondag over een week, is er een oogstfeestje op de Nieuwe Akker. Zondag 11 september. We eten gezamenlijk rond het kampvuur en vieren de rijke oogst. Het idee is dat je wat te eten en/of drinken meeneemt. Wat we dan met elkaar delen. Ik maak van onze uien, uiensoep voor iedereen. De kinderen kunnen broodjes bakken boven het vuur. En misschien zorgt Huig voor wat muzikale omlijsting. Dus een oogstfeestje voor de leden. Ook als je niet geholpen hebt met de uienteelt ben je natuurlijk welkom. En je mag ook iemand meenemen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Graag hoor ik of je van plan bent om te komen, zodat ik weet hoeveel soep ik kan maken. Er hebben zich inmiddels 20 personen opgegeven. Dus zondag 11 september Oogstfeest op de Nieuwe Akker. Ik steek om 17:00 uur het vuur aan.


Te oogsten

Venkel: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordjes. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar gaat makkelijker. Omdat ze nog niet zo groot zijn mag je 2 stuks per volwassene.

Snijbonen: Staat helemaal rechts en helemaal achteraan op de tuin. Aan de stoken. Voorzichtig plukken. Graag de grotere eerst. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Suikermais. Staat op rechter gedeelte. Een dikke kolf uitzoeken met een donker bruine pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. De kolven die door de mezen zijn aangepikt, kan je ook prima eten. Snij je er gewoon een stukje vanaf. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een mooie rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Sperziebonen(Haricot verts):
Staan een beetje in het midden van de tuin. Groeien aan lage struikjes. De oude 1e rij is aan de 2e dracht begonnen. Daar hangt ook aardig wat aan. Mag je ook van oogsten Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de suikermais. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene.

Ui: Ligt onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: 1 dikke ui of 400 gram per volwassene.

Kerstomaat: In de grote kas; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 4 kerstomaatjes per volwassene. Vòòr consumptie goed wassen!

Zomerwortels: Staan op rechter gedeelte. Zie bordje en dan helemaal naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten:
Staan op rechter gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie:
Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene. (Je mag meer plukken om in te maken. Tot 750 gram.)

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Je moet even goed zoeken voor een mooie vrucht. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Is in het zaad geschoten. Kan je ook gebruiken.


Voor de liefhebber:

Komkommer: In de grote kas. De teelt is nagenoeg gebeurt. Steeltje door knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Vleestomaat: In de grote kas, rechter rij; Zijn bespoten! Zie uitleg op het prikbord of in de kas. En in het oogstbericht nr. 33. Je mag 1 tomaat (ongeveer 200 gram) per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Vòòr consumptie goed wassen!

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt. Max 250 gram per volwassene.

Dille-zaad: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Er is geen blad meer. De zaadschermen kunnen eventueel ook voor de sier gebruikt worden. Bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Is in het zaad geschoten. Kan je ook gebruiken.



Jan-Jaap Scholten