2022 08 04 Uien drogenNou, wat een tropische dagen hebben we gehad! Ik merk dat ik er een beetje aan begin te wennen. Mijn ritme verandert mee met de warmte. S'ochtends vroeg op om te werken in de kas of op het land. Tussen de middag een goede siësta. Daarna niet te veel meer in de zon werken. En s'avonds op tijd naar bed. Het is niet alleen warm, maar ook vrij droog. Ik ben erg blij dat ik geïnvesteerd heb in druppelirrigatie. Het werkt goed. En het werkt zelfs zonder pomp, als ik zo'n druppelslang aansluit op het 1000 liter vat wat ik in de grote kas heb staan. Die staat namelijk 1 meter hoog en levert daardoor genoeg druk om de druppelslang te laten werken. Nu nog een pompje op zonne-energie wat het vat weer met grond water vol pompt. Wordt vervolgt. Afgelopen woensdag hebben we alle uien van het land afgehaald. Op een gegeven moment moet je de uien rooien en drogen. Meestal deed ik dat gewoon op het land. Ik zorgde dat ik een groot onkruidvrij stuk had en verspreide daar dan de uien. Meestal duurt dat dan ongeveer een week. Eén regenbuitje erover is niet zo erg, maar je moet alle uien dan een keer draaien, opdat de onderkant ook droogt. Bij meer buien worden meer uien slechter. Dus buiten uien drogen is tricky.

Dit keer heb ik besloten om de uien in de kleine tunnelkas te drogen. Daar liggen ze droog. Echter deze kas kan bij heet weer wel 50 graden of meer worden. Dan stoven de uien langzaam gaar. Dat wil je dus ook niet. Ik had nog grote stukken afdekzeil. Die heb ik vervolgens over de kas heen getrokken en met scheerlijnen en haringen in de grond vast gemaakt. Dat scheelt veel warmte!

Vanaf deze week kunnen we suikermais oogsten. Vogels, zoals meesjes, hebben inmiddels ook ontdekt dat ze lekker zijn. Om het feestmaal voor de vogels wat te temperen, heb ik een roofvogelvlieger boven de mais gehangen. Als het dan waait vliegt er een “roofvogel” boven de mais. Dat scheelt. Als er een puntje van de kolf is aangepikt, kan je die nog prima oogsten. Je snijd dan die punt er gewoon van af. We hebben weer 'nieuwe' sperziebonen. Dit keer Haricot Verts. Deze naaldjes zijn nu nog een beetje klein, maar zullen snel groter groeien. Er komt ook venkel en bindsla op het menu. De bindsla is er in 2 kleuren groen en rood. Bindsla is ook bekend als Romeinse- of Romaanse sla. Deze slasoort was 4000 jaar geleden al bij de Egyptenaren bekend. Bij de traditionele teelt werden de kroppen ongeveer tien dagen voor de oogst dichtgebonden ter verkrijging van geler gekleurde bladeren, vandaar de naam bindsla. Bindsla wordt zowel rauw als gekookt gegeten.


Te oogsten

Suikermais. Staat op rechter gedeelte. Van de rechter (laatste) rijen oogsten! De rest is namelijk nog niet rijp! Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke (bruine) pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene.

Sperziebonen(Haricot verts): Staan een beetje in het midden van de tuin. Groeien aan lage struikjes. Nieuwe zaaiing: In het begin nog wat klein. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Venkel: Staat op rechter gedeelte van de tuin. Links achteraan bij de bietjes. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar gaat makkelijker. Graag eerst de linker rij oogsten! Dan heeft de pompoenen plant meer ruimte om te groeien. 1 venkel per volwassene

Courgette: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de suikermais. Voorzichtig met een mesje een courgette los snijden. 1 per volwassene. Je mag er 1 of 2 extra oogsten.

Ui: Ligt in de kleine kas. Hoeveelheid: 1 dikke ui of 400 gram per volwassene.

Komkommer: In de grote kas. Graag de dikste eerst oogsten. Steeltje door knippen. 1 per volwassene.

Kerstomaat: In de grote kas; 4 kerstomaatjes per volwassene.

Sla: Staat helemaal links en vooraan op de tuin. Het is een bindsla-soort. Er staat ook een rode variant tussen. Oogsten door onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan op rechter gedeelte. Gelijk rechts naast de uien. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op rechter gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 350 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Aubergine: In de grote kas. Middelste rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Achter de snijbiet. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Achter de snijselderij. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Koriander: Staat op linkergedeelte. Achter de peterselie. Is in het zaad geschoten. Kan je ook gebruiken.


Voor de liefhebber:

Vleestomaat: In de grote kas. Hangen vooral rechts achterin de kas. 1 tomaat (ongeveer 200 gram) per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Dille: Staat helemaal rechts op de tuin. Achter het gaaswerk voor de erwten. Oogsten door bladeren te plukken. De schermen mag je ook plukken. Bosje per volwassene.

Broccoli: In de oksels groeien af en toe nieuwe broccolietjes. Mag je van oogsten. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten