2021 12 03 paksoiPaksoiODe winter is voor een tuinderij een goede tijd om te evalueren. Ook samen met jou, als betrokkene, als “lid” van de Nieuwe Akker. De leden hebben inspraak in het reilen en zeilen van de tuinderij. Zo kunnen wensen ten aanzien van het teeltplan gemaakt worden. Een aantal wensen zijn mij al kenbaar gemaakt. Zo kwam er het verzoek of ik kievitsbonen zou willen telen. Dit zijn mooie gespikkelde boontjes die je laat drogen. De lange peulen laat je helemaal afrijpen en dan onder een afdak of binnen nadrogen. Vervolgens moet je de peulen doppen en komen de gespikkelde droogboontjes te voorschijn. We gaan hier een klein proefje meedoen. Dus mail je wensen naar mij en ik kijk wat we er mee kunnen.

Omdat sluitkolen telen i.v.m. de koolgalmug op de Nieuwe Akker nauwelijks wil, gaan we komend seizoen paksoi telen.

Deze kool schijnt weinig vatbaar voor de koolgalmug te zijn. Het was bovendien een wens van een oogstlid. Dus 1+1=2. Ondanks dat het niet goed lukt, heb ik toch nog een keer geprobeerd spruitjes te telen. Het is inderdaad dankzij de koolgalmug maar half gelukt. We kunnen dus maar beperkt plukken. Ik wilde met een andere tuinderij winterprei ruilen tegen spruiten. Maar daar zijn de spruiten ook mislukt. Helaas. Zal eens kijken of ik hier nog een tuinderij in de buurt kan vinden waar de spruiten wel lukken.


Te oogsten

Boerenkool of Palmkool: Staat rechts op de tuin. Onderste mooie bladeren plukken. Dan groeien de kleinere nog wat groter, Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Graag aan de buitenkant beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Knolselderij: Staat op linker gedeelte. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Groenselderij: Staat achter de snijselderij, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Krulpeterselie: Staat op linker gedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linker gedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Spruiten: Staan op het rechtergedeelte van de tuin. Links op het kolenperceel. Zie bordje. Mooie spruiten van de steel afbreken. Hebben mogelijk van binnen een plekje. 200 gram per persoon. Zolang de voorraad strekt.

Chinese kool:
Staat op linker gedeelte, achteraan. Achter de groenselderij. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenlof: Staat links op de tuin. Achteraan. Links van de pastinaak. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat links van de prei, achteraan. Planten zijn al groot. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten