2021 11 04 winterposteleinAfgelopen zomer was qua weersomstandigheden voor de boeren en dus ook voor mij een prettig jaar. Regelmatig regen, dus geen lange droge perioden en weinig hele hoge temperaturen. Maar dat was het jaar daarvoor wel anders. Zeer hoge temperaturen en periodes met droogte. En in 2018 was het helemaal erg. In de zomer 3 maanden geen regen. Dat was voor mij een pittige tijd. Ik was enorm druk met water geven. Gelukkig is de Nieuwe Akker gezegend met bijzondere grond die tot 60-80 cm diep water op kan slaan. Anders was het misschien niet goed gegaan. Ja we weten het. Het klimaat is aan het veranderen. En dat wordt voorlopig ook niet minder. Het is van het grootste belang om die veranderingen zo veel mogelijk te beperken. Je kan zelf proberen het zo goed mogelijk te doen, maar onze overheden moeten ook aan de bak. Er moet veel meer gebeuren dan tot nu toe aan beleid is uitgezet. De overheid loopt nog veel te veel aan de leiband van het bedrijfsleven via hun machtige lobby-apparaat. Ook zijn veel politici bang om impopulaire maatregelen te nemen, uit angst voor stemmen verlies. En zo komen we niet snel genoeg verder. Aanstaande zaterdag is er een grote klimaatdemonstratie. In Amsterdam kan je vanaf 13:00 uur meelopen in de grote klimaatmars. Kijk voor meer informatie op internet.

Deze week komen prei en winterpostelein erbij op het oogst menu. Wist je dat je het groene blad van de prei ook prima kan eten? We zijn gewend dat het grootste deel van het groen eraf is gesneden, maar dat komt vooral omdat het anders niet in een kist past. Dus graag het groene blad wat nog mooi is ook gebruiken!

Wat is winterpostelein? Dat is een bladgroente die strenge vorst kan verdragen. Het is daarom een van de weinige groentes die je in de winter rauw kunt eten in salades. Winterpostelein smaakt fris en groen, en er zit iets ‘romigs’ in het blad, zoals bijvoorbeeld tuinmelde dat ook heeft. Eigenlijk kun je het in alle gerechten waarin kropsla wordt gebruikt als vervanger gebruiken. Het zijn kleine blaadjes die op dunne stengeltjes groeien. Je oogst ze door de stengeltjes af te snijden, zodat er daarna weer nieuwe groeien. Er zit wat onkruid tussen de postelein, zoals muur of melde. Je kan het er tussen uit halen, maar je kan het ook prima opeten.

Niet alles is na het zaaien opgekomen. Ik heb later nog weer opnieuw gezaaid. Dat is nog heel klein. Voorzichtig, dat je er niet bovenop gaat staan tijdens het oogsten.



Te oogsten

Prei: Staat op het middelste gedeelte. Vlak bij de handpomp. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas. Graag aan de buitenkant beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Links van de raapstelen of rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Achter de groenselderij. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool per volwassene

Groenselderij: Staat achter de snijselderij, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pompoen: liggen onder het afdakje naast de schommel. 1 per volwassene.

Pastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Knolselderij: Staan rechts van de wortels. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op linker gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ook de raar gevormde bietjes zijn eetbaar. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.


Voor de liefhebber:

Rucola: Staat links van de prei, achteraan. Planten zijn al groot. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.



Jan-Jaap Scholten