2021 09 03 winterprei 2Mooi weer in het verschiet. Helaas kunnen de tomatenplanten daar maar weinig van profiteren. Zoals ik vorige week al melde, zit er een dodelijke schimmelziekte in de planten. Phytophthora is een ziekte die elk jaar vroeg of laat opduikt. Het is dezelfde ziekte die dodelijk is voor de aardappelplant. Vroeger is er zelfs hongersnood door ontstaan. De schimmel wordt vooral actief bij warm en vochtig weer. De schimmelsporen verspreiden zich door de lucht en hou je dus ook niet tegen. Andere biologische telers hebben nu ook deze ziekte in de tomaten. De tomatenvruchten worden ook aangetast. Best kan je ze nu als ze verkleurd zijn al oogsten en thuis verder laten kleuren.

De afgelopen week hebben we weer veel onkruid weggehaald.

Zo ook tussen de winterprei. Van de snijbiet hebben we weer een deel afgesneden, zodat er weer mooi nieuw blad kan uitlopen. De venkel was zeer geliefd. En ging schoon op. Voor wie nog niet gehad heeft. Treur niet. Er kan weer nieuwe geoogst worden. Nieuwe sperziebonen zijn er ook weer. Ze moeten eerst nog een beetje groeien. Maar met het voorspelde warme weer kan het hard gaan. Ik zet ze maar vast op de lijst. Ook zomerpastinaak komt er vanaf deze week bij. Dit is een pastinaak die ik teel om al jong te oogsten. Je oogst ze dan ook dunner als normaal. Meer zoals gewone peen. Veel plezier met de oogst!

Te oogsten

Zomerpastinaak. Staat links op de tuin. 30 meter naar achteren. Achter de rode bietjes. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Andijvie: Staat achter de sla. Links van de prei en naar achteren. Oogsten door met een mesje laag onder de krop door te snijden. 1 per volwassene.

Venkel: Je moet het vanaf de achterkant van de tuin benaderen. Eerst langs de stokbonen naar achteren lopen en dan rechtsaf om de wortels heen. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 1 venkel per volwassene.

Suikermais. Staat vlak bij de handpomp. Vanaf de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene. Je mag meer kolven oogsten.

Ui: Ligt onder het afdakje vlak naast de schommel. Hoeveelheid: 2 per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bieten: Staan op linker gedeelte. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene of 1 dikke

Worteltjes: Staan op linker gedeelte. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad plukken. Een bosje per volwassene

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Courgette: Staan achter de mais planten. Links langs de mais naar achteren lopen. Voorzichtig steeltje doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: In de grote kas. Zit ziekte in de planten. Je mag 10 kerstomaatjes per volwassene plukken. Of 1 vleestomaat. Thuis verder laten kleuren.

Sperziebonen: Moeten de eerste dagen nog even groeien. Staan rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbonen: Staan op het linker gedeelte. Achteraan aan de hoge bamboe stokken. Worden al wat ouder. Oogsten door onder de bladeren te kijken en de grootste lange peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene. Je mag meer.

Sla: Kleine rood-groene bindsla. Op linker gedeelte. Vanaf de handpomp zie je ze al staan. Gaat schieten. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Aubergine: Staat in de grote kas. Rechter rij. Grote vrucht uitzoeken en met snoeischaar steeltje doorknippen. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Savooiekool: Staat rechts van het hoge gaas, achteraan. Teelt is mislukt. Maar er zijn een paar planten die toch een compacte en gesloten kool hebben gevormd. Even in knijpen om te kijken of die compact gevuld is. 1 per huishouden. Zolang de voorraad strekt.


Jan-Jaap Scholten