2021 07 22 preiplantenDe afgelopen dagen stonden in het teken van preiplanten. Ongeveer 2000 plantjes in geulen planten.

Met vereende krachten is de klus vlot geklaard. Dinsdagochtend waren we met z'n drieën. En woensdagochtend met zijn vieren. Voor de koffiepauze zaten ze erin! Ervaring baart kunst. Het gaat elk jaar makkelijker en daardoor sneller. We hadden het preiplant-goed zelf opgekweekt. Dat was goed gelukt. Met het opkweken van de koolplanten hebben we minder geluk. Ik heb de boerenkool opnieuw moeten zaaien en ook dat wil niet zo goed en ook de palmkool doet het slecht. Het is de laatste jaren sowieso moeizaam kool telen op de Nieuwe Akker. De kolen worden structureel aangetast door de koolgalmug. De larven hiervan komen vanaf het voorjaar uit de grond en tasten de groeipunten van de kool aan. Vooral sluitkolen hebben hier veel last van. En veel planten redden het niet. Vorig jaar lukte de gehele 2e beplanting broccoli niet. En nu is de gehele beplanting vroege savooiekool mislukt. Maar zien hoe de rest van de kolen het gaat doen. Gelukkig hebben we wel een goed bonen-jaar tot nu toe. We hebben peulen, erwten en kapucijners. En nu ook sperziebonen. Wat me opvalt is dat sommige daar oogsten waar het nog niet de bedoeling is. Zo is er bij de 2e zaaing bietjes geoogst. Zonde, want die zijn nog veel te klein! De regel is alleen daar oogsten waar een bordje bij staat! Uitzondering zijn de peulen die aan het gaas groeien en de groenten in de kassen. Dus goed opletten of er wel een bordje aan het begin van het teeltbed staat!

Te oogsten


Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op linker gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte, vooraan. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Koolrabi: Staat op rechtergedeelte, links naast de broccoli, achteraan. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene

Zomerworteltjes: Staan op linker gedeelte. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Staan achter de mais planten. Links langs de mais naar achteren lopen. Voorzichtig steeltje doorsnijden. 1 per volwassene

Kerstomaat: In de grote kas. Ze zijn net begonnen dus we beginnen bescheiden. 4 per volwassene.

Kropsla(Batavia): Op linker gedeelte. Vanaf de handpomp zie je ze al staan. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Dille: Staat op rechter gedeelte. Vooraan. Alleen blad of toppen plukken. Een bosje per volwassene

Krulpeterselie: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op linkergedeelte. Paadje inlopen. Zie bordje. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:


Erwten: Staan links van de uien aan het lage gaas. Voorzichtig plukken, zodat je de plant niet van het gaas los trekt. Alleen de volronde peulen plukken Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kapucijners: Staan helemaal rechts, aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Broccoli: Staat helemaal rechts op de tuin. Mooie stronk met groene kleur uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ong. 200 gr per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Er zijn weer nieuwe aan gegroeid. Staan rechts op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. De dikke peulen kan je als erwtjes oogsten.


Jan-Jaap Scholten