Ik merk dat ik met de telling van de oogstweeknummers niet helemaal goed uitkom. Ter correctie dan nu oogstbericht nummer 52a, volgende week 52b.

2020 12 17 parkerenHet is moeilijk sluitkolen te telen op de Nieuwe Akker. Dat kan je goed zien bij de misvormde rode – en savoie kolen. En vooral de spruiten hebben last van aantastingen. In de grond zit namelijk de larven van deze mug. Die komen in het begin van de zomer uit de bodem en tasten de groeipunten van de koolplanten aan. Deze ziekte wordt ook wel hartdraaierigheid genoemd. Het geeft groeivervormingen, vooral bij de spruiten. Dat betekent dat veel spruiten groeivervormingen hebben en daardoor aangetast kunnen zijn. Dit is eigenlijk al sinds het begin van de Nieuwe Akker een probleem. Ik heb nog geen oplossing voor dit probleem gevonden. Ik overweeg om geen spruiten meer te telen. Zit namelijk veel werk in. Misschien kan ik een andere groente voor een spruitenteler telen en dat we dan deze groenten uitwisselen. Dus dat ik dan een kist spruiten kan klaar zetten. Maar goed. Nu moeten we het doen met wat we hebben. Dus deze week kunnen we spruiten oogsten. De hele grote spruiten kan je ook gebruiken in alternatieve recepten zoals stamppot met spruiten.

De inrit van de parkeerplaats begint modderig te worden. Mocht je bang zijn om op de parkeerplaats vast te komen zitten, dan kan je ook tegenover de ingang van de parkeerplaats parkeren.

Als je dan zorgt dat je met 1 kant van de auto, dus met 2 wielen nog op het asfalt blijft staan, kom je altijd weer weg. Graag zo parkeren dat er nog een auto langs kan. Dan houden we ook de buren te vriend.

Omdat het nog een tijdje dooi blijft, hoeven de vorstgevoelige groenten niet afgedekt te blijven. Dus als er een stuk doek is opengeslagen of weggevouwen, gewoon zo laten liggen.

Te oogsten

Spruiten: Staan op linker gedeelte, bij de andere koolsoorten. Veel spruiten zijn helaas aangetast. Zie ook oogstbericht. Oogsten door mooie grote spruiten te zoeken en die van de stengel af te breken. De kleine spruiten graag laten zitten. Die groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Schorseneren : Paadje gelijk rechts naast het maisveld inlopen en dan tot aan bordje Er nu nog 3 rijen. We nemen steeds de linker rij! Anders wordt het een zooitje. Je graaft aan de linkerkant, vlak naast de buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. De grond die er uit komt dan aan de linkerkant van de gleuf leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spade vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. .Ongeveer 200 gram per volwassene.

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Boerenkool of palmkool: Staat helemaal links op de tuin. Bij de andere koolsoorten. Alleen de mooie onderste grote bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Wortels: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 250 gr per volwassene.

Winterpostelein; Bladgroente waar je goed een salade van kan maken. Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Aardpeer(knolletje): Staat vlak bij het afdakje/schommel. Daar vandaan naar links richting composthoop lopen. Zie bordje. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een lichte nootachtige smaak. Aardperen zijn ook, mits vers, rauw te eten en zijn dan lekker bros en krokant. Ze combineren goed met aardappels, worteltjes, vis en noten. Echter ook met prei, erwten, bonen en broccoli gaan ze fijn samen. Oogsten; vooraan beginnen. Met de greep een hap grond uitnemen en die een stukje naar achteren, waar al gegraven is, omgooien. Zodat je geen grond gooit op waar nog geoogst moet worden. Graag ook de gehele breedte afzoeken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Voor de liefhebber

Krulpeterselie:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de blaadjes. Dat is een heel plukwerk. Ongeveer 300 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.
Jan-Jaap Scholten