2020 11 06 mestAfgelopen week hebben we een paar prachtig zonnige ochtenden gehad. We konden dan ook lekker buiten aan het werk. Na de laatste plant-spiegels van de bessenstruiken schoon gemaakt te hebben, konden ze bemest worden. Ik had nog een voorraad mest van de biologisch koeien van boer Berrie uit Lettele.

Vervolgens heeft Harry elke bessenstruik van deze mooie mest voorzien.

Boerenkool wordt zoeter als de vorst eroverheen is geweest. Vorig jaar hadden we al nachtvorst rond deze tijd. Maar als we daar op moeten wachten kan het nog even duren. Dus we gaan nu ook maar gewoon boerenkool oogsten. Volgende week zal ik eens kijken hoe het met de aardperen is. Dan kunnen die ook op het oogst-menu.

Te oogsten

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Boerenkool: Staat helemaal links op de tuin. Bij de andere koolsoorten. Alleen de mooie onderste grote bladeren plukken. Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Groenlof: Staat bij de bladgroenten. Achteraan. Rechts achter de groenselderij. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Hoeveelheid. 1 kleine per persoon. Grote voor 2 personen of meer personen.

Wortels: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Met de spitvork naast de wortels in de grond steken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat achter de snijbiet, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, achter de pastinaak, zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Knolselderij:Staan rechts op het land. Zie bordje. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.Zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de blaadjes. Dat is een heel plukwerk. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten