2020 10 30 schoonmakenHet is zacht voor de tijd van het jaar. Gelukkig nog geen nachtvorst. Anders had ik groenten moeten afdekken om ze te beschermen. Nu het zo zacht is groeit de groente zelfs gewoon door. Al is het een heel plukwerk. Er wordt nog steeds Nieuw-Zeelandse spinazie geoogst. Al vanaf oogstweek 29. Dus we oogsten hier nu 16 weken van!

De afgelopen week hebben we de plant-spiegels van de bessenstruiken schoon gemaakt. En alle tomaten en paprika planten opgeruimd. En de winterpostelein in de kleine kas is van onkruid ontdaan.

Deze week komt de winterprei op het oogstmenu. De prei is geplant in geulen, die naderhand zijn aangeaard, zodat je een langere witte schacht krijgt. Echter de mooie groene bladeren kan je ook goed eten!

En voor de variatie doen we ook palmkool op het menu. Alleen de onderste grote bladeren oogsten! Dan kunnen de kleinere nog wat groter groeien.

 

Te oogsten

Prei: Staat op het rechter gedeelte. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Palmkool: Staat op linker gedeelte. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Wortels: In de buurt van de handpomp staat het bordje! Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat achter de snijbiet, zie bordje. Is het zusje van de bleekselderij. Het is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden of door dikke stelen af te breken. Hoeveelheid; 1 per volwassene of los een aantal stelen.

Knolselderij:Staan rechts op het land. Zie bordje. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Pastinaak: Staat rechts op het land vooraan. Zie bordje. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, achter de pastinaak, zie bordje. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Krulpeterselie:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij:Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

 

Voor de liefhebber

Chinese kool: Staat op linker gedeelte, vooraan. Zie bordje. Dit ras is een slank en open type. Heeft wat vlekjes aan de buitenkant. Maar is van binnen prima!Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 Chinese kool. Zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je de blaadjes. Dat is een heel plukwerk. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Oogsten door te snijden. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. 1 bosje per volwassene.


Jan-Jaap Scholten