We krijgen een opleving van het zomerse weer. Het wordt warmer. Gunstig voor aanstaande zondag, wanneer we met een aantal mensen op de tuin gaan eten. Regelmatig vocht is fijn voor de bodem, maar heeft voor sommige planten wel het gevolg dat schimmels meer kans krijgen. Zo zijn courgetteplanten daar gevoelig voor. Door het vochtige en niet heel warme weer is de productie flink teruggelopen. We hebben deze week ook al het gaasdoek van de kolenplanten afgehaald. Onder het doek blijft het langer vochtig. Dus nu kan het gewas na regen, beter opdrogen. Ook stond er tussen een deel van de boerenkool veel hoog onkruid. Dat hebben we deze week met vereende krachten weggehaald.

2020 09 11 knolselderijMet oogsten van de pompoenen wacht ik nog even. Ze zijn nog net niet rijp genoeg. Deze week wel knolselderij op het oogstmenu.

Met knolselderij kan je veel meer doen dan alleen in de snert. Je kan er frietjes van maken of wat ik vaak doe; Ik snijd ze in 1 cm. dikke plakken, bak iedere kant ongeveer 5 minuten. Als je er met een vork makkelijk in kan prikken is het gaar. En dan net voor het serveren een plak kaas erop. Even laten smelten en klaar is Kees. De suikermais werd aangepikt door vogels. Die gaan dan in de punt de mais korrels eruit eten. We hebben een roofvogelvlieger boven de mais laten vliegen. Dat werkte, maar nu, een aantal weken later, zijn de vogels er gewend aan geraakt. Dus nu zijn ze toch weer kolven aan het aanpikken. Als je geen ongeschonden kolf meer kan vinden, kan je ook een aangepikte kolf nemen. Immers het aangepikte bovenste gedeelte, kan je er gewoon afsnijden. Belangrijker is om een verse kolf te nemen, waar het buitenste blad nog enigszins groen is. Je moet dan ook in de linker rijen zoeken. Die zijn namelijk het laatst gezaaid.

Zo'n 20 mensen hebben zich voor de picknick van aanstaande zondag opgegeven. Neem naast wat te eten en eventueel wat te drinken, zelf een bord, soepkom, bestek en glas mee. Het begint om 17:00 uur. Ik zorg in ieder geval voor uiensoep, een kampvuur en genoeg zitplaatsen. Tot zondag!

Te oogsten

Knolselderij: Staan rechts op het land. Zie bordje. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Rode of groene puntpaprika. In de grote kas. Rechter rij. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, de paprika´voorzichtig met een snoeischaar los knippen. 200gr per volwassene.

Venkel: Staat links van de snijbiet. Ze zijn nog jong. Dik exemplaar uitzoeken en met een groot mes de venkel onderdoor snijden. Knippen met een snoeischaar kan ook. Vervolgens snijdt je eventueel de takken eraf. 2 venkeltjes per volwassene.

Suikermais. Staan op linker gedeelte van de tuin, vooraan. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een zo donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. Als je geen ongeschonden kolf meer kan vinden, kan je ook een aangepikte kolf nemen. Immers het aangepikte bovenste gedeelte, kan je er gewoon afsnijden. 1 per volwassene.

Zomerpastinaakjes: Staan achter de bietjes. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan vlak bij de handpomp. Paadje in langs de winterwortel en dan na ong. 30 meter links. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Ui: Liggen onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, zie bordje. Je mag ook van het gedeelte rechts naast de zomerpastinaak oogsten. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram of 1 dikke per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje rechts langs de mais in en dan links. Zie bordje. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperziebonen: De eerste zaaing bonen is weer gaan dragen. Kan je ook plukken. Er is niet veel. Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Sla: van het type bindsla. Staat links van de Nieuw Zeelandse spinazie, vooraan. Begint te schieten en er is niet zoveel meer. Kropje uitzoeken en onderdoor door snijden. 1 Per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. Je mag per volwassene 8 kleine rode tomaten(linkerrij) of 1 grote vleestomaten(rechterrij). En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Aubergine: Linkerrij in grote kas. Oogsten door te knippen. Ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 14 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 7 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen


Jan-Jaap Scholten