2020 07 31 phaceliaPhacelia De afgelopen dagen was het fijn om op de tuin te werken. Niet te warm en meestal droog, met een zonnetje erbij. Maandag was het nog flink bewolkt met af en toe regen. Een goed moment om in de kas te werken. De tomaten en komkommerplanten groeien langs touw, steeds hoger en hoger. Op een gegeven moment zijn ze bovenaan het touw. Daar zit het touw om een beugel gewikkeld, die met een haak aan een bovendraad hangt. De zogenaamde “bovenhaak”. Ik kan wat touw van de beugel af wikkelen, zodat de plant wat lager komt te hangen en weer verder kan groeien langs het touw. Ik laat de plant als het ware zaken. Om het aan de onderkant overzichtelijk te houden, hebben we bij de komkommerplanten de onderste bladeren weggehaald.

Omdat er veel bloemen zijn, mag je als je een bloemenabonnement hebt of los een bos bloemen wilt kopen, meer stelen per bos plukken. Zie verder onderaan de oogstlijst. Wat nu ook volop bloeit is de phacelia. Dit is een plant die ik teel als groenbemester. Rechts op de tuin, rechts van de sperziebonen is een stuk grond waar ik dit jaar geen groente meer verbouw. Daarom heb ik daar phacelia gezaaid. Ik zaai het ook voor de bijen. Er staan bijenkasten in de buurt van de tuin en de imker kan het erg waarderen als ik dit zaai.
image.png

Het is de moeite waard om met warm weer hier een kijkje te nemen. Het gonst dan van de bijen en andere insecten, die hier nectar oogsten.

Deze week zomerpastinaak erbij. Dit is een pastinaak die ik teel om al jong te oogsten. Je oogst ze dan ook dunner als normaal. Meer zoals gewone peen.

Te oogsten

Zomerpastinaakjes: Staan achter de bietjes. Uitsteken met een spitvork. Ongeveer 300 gr per volwassene.

Komkommer: In de grote kas, middelste rij. Graag de grootste, dikste komkommers eerst oogsten. Dus ook even naar achteren doorlopen. Oogsten met mesje of snoeischaar.1 per volwassene

Tomaat: Er zijn grote vlees- en kleine kerstomaten. Je mag per volwassene 4 kleine rode tomaten en 1 grote vleestomaat of 2 vleestomaten En zolang de voorraad strekt natuurlijk.

Zomerworteltjes: Staan vlak bij de handpomp. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Sperziebonen: Staan helemaal rechts op het land. Groeien aan lage struikjes. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag wel het dubbele om in te maken/vriezen

Ui: Staan vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Graag wat onkruid tussen de uien weghalen. Daardoor kan de ui na vochtige omstandigheden goed opdrogen en zal dan minder aan een schimmel ten prooi vallen. Hoeveelheid: 1 per volwassene.

Bataviasla: Bij de tuinmelde het paadje in. Dan halverwege aan de rechterkant. Zie bordje. Heeft een open krop en iets kleur. Krop met mesje onderdoor snijden. 1 per volwassene.

Rode biet: Staan op rechter gedeelte, vlak bij de handpomp. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Oogsten door biet uit de grond te trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene

Courgette: Staan achter de mais planten. Paadje bij uien in en dan links. Zie bordje. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, zie bordje vooraan. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

 

Voor de liefhebber

Broccoli: Staat helemaal links op de tuin. Zie bordje vooraan. Slechts enkele planten hebben een stronk. Oogsten door te snijden. Ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Aubergine: Linkerrij in grote kas. Oogsten door te knippen. Ong. 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koriander: Paadje langs de tuinmelde inlopen tot bijna helemaal achteraan, dan links zie bordje. Zit vol met zaad. Oogsten naar behoefte.

Bloemen ( Hoort niet bij het groenteabonnement!) Zie Bloemen pluk-systeem

Deze week mag je zo'n 18 bloemstelen plukken. Echter zonnebloem-stelen tellen voor 2! Dus daar max. 9 van plukken. Vergeet niet af te vinken als je een bos geplukt hebt! Een boeket los plukken? Dat kan voor €10,00 Contant betalen a.u.b. Geld kan in potje achter de deur in de pipowagen


Jan-Jaap Scholten