F2020 06 12 broccoliBroccoliijn dat het geregend heeft. Een redelijke hoeveelheid. Dat had de tuin ook echt nodig. Het voelt nu weer normaal. De groente reageren gelijk door flink te groeien. Het onkruid echter ook. Deze week stond dan ook vooral in het teken van onkruid wieden. Dat is dus met de hand onkruid weg halen. We hebben honderden meters schoongemaakt. Ook bij de uien wordt door de leden goed gewied. Ga zo door! Echter achteraan zijn nog wat plekken die hoog nodig schoon gemaakt moeten worden. Langzaam maar zeker wordt de tuin gevuld met groenten en bloemen. Deze week zijn de courgettes en pompoenen geplant. Als je je afvraagt; wat doet die boomstam naast de schommel? Nou, hier komt een windmolen op. Wordt vervolgd.

BroccoliDeze week komen peultjes en broccoli op de oogst-lijst. Door de droogte van de afgelopen tijd is de afrijping van de broccoli-bolletjes wat onregelmatig. Sommigen zijn nog klein en geel. Die nog niet oogsten. Alleen de groene bolletjes nemen. Zie de foto.

Misschien is er de eerste keer niet genoeg voor iedereen. Dan even geduld hebben. Er komt meer. De eerste bessen beginnen rood te kleuren. Door de droogte zit er niet heel veel aan, maar je mag er van plukken. En er zijn nog steeds aardbeien! Er is nog veel spitskool. Als je het leuk vind om zuurkool te maken, mag je wel meer oogsten.

Te oogsten

Peultjes: De eerste peultjes van dit seizoen! Staan helemaal rechts op het land, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene.

Broccoli: Staat op linker gedeelte van de tuin, achter de meiraap. Mooie stronkje met groene kleur uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. 1 stronkje per volwassene. Ong. 200 gr.

Spitskool: Staat links op de tuin, naast de meiraapjes. Oogsten door plant onderdoor te knippen of snijden. 1 per volwassene. Er is nog veel, dus je mag wel meer oogsten om bijvoorbeeld zuurkool van te maken.

Kropsla: Staat op rechtergedeelte, achteraan. Oogsten door de krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Tuinmelde: Staat op rechtergedeelte van de tuin. Bij de rest van de bladgewassen. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene

Snijbiet: Staat rechts vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Bosuitje: Staan op rechtergedeelte, vooraan. Oogsten door laag bij de grond beet te pakken en uit de grond te trekken. 3 per volwassene.

Krulpeterselie: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Snijselderij: Staat op rechtergedeelte. Achter de snijbiet. Oogsten door te snijden. Een bosje per volwassene.

Voor de liefhebber

Meiraapjes: Staan op linkergedeelte van de tuin, vooraan. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. Ongeveer 200 gram. Zolang de voorraad strekt

Aardbeien: Staan rechts naast de kleine tunnelkas en naast de grote tunnelkas! Ongeveer 250 gr. Per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Rode bessen: staan o. a. langs het toegangspad. Groeien aan de vrijstaande struiken. Alleen de rode bessen plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.



Jan-Jaap Scholten