Morgenochtend ga ik met mijn zoon een paar dagen op vakantie. De spullen moeten nog gepakt worden en in de auto gelegd en de overdracht naar de vrijwilligers moet nog verder uitgewerkt. Dus ik ga het proberen kort te houden.

Afgelopen maandag zag ik dat er vogels flink van de suikermais gegeten hadden. Er waren al vrij veel kolven aangepikt. Ik moest er wat aan gaan doen, anders zouden we geen suikermais meer over houden. Het bleken vooral mezen te zijn die zich te goed deden. Ik wist dat tuinderij Haverkamp in Colmschate vliegers in de vorm van een roofvogel gebruiken. Ik bellen en Jopie zei; Die zijn vrij duur, maar je kan er wel 1 lenen. Dus zo gezegd, zo gedaan.

2019 08 09 adelaarEn nu vliegt er vanaf maandag een roofvogel boven de mais. De buurman dacht even dat het een adelaar was. Tja, ach, zolang de mezen ook denken dat tie echt is, gaat het goed!

Tot nu toe heb ik bijna elke dag de op maat en grotere courgettes van de planten af gehaald. Echter ik ga een paar dagen weg. Dus nu wil ik jou vragen, dat als je courgettes gaat oogsten, je ook wat meer courgettes er af wil halen.

En die dan in de kist bij de caravan legt. Anders groeien de courgettes zo groot als bommen. Die zijn niet meer lekker, zitten vol met zaad, waardoor de plant denkt dat tie klaar is. Gevolg is dat we dan veel minder en korter courgettes kunnen oogsten. Dus graag ook voor elkaar oogsten. Ik zet 2 kisten klaar bij de caravan. Als courgettes te lang liggen worden ze zachter. Die dan weggooien op de composthoop.

Nu de hitte periode voorbij is en we weer wat koeler weer hebben, gaan de planten in de kas ook niet meer zo hard. Daardoor zijn er op het moment even geen komkommers en gaat het met de tomaten ook niet zo hard. Wel lagen er coeur de boeuf tomaten weg te rotten. Die moet je oogsten als ze nog roze zijn. Die worden niet echt rood en blijven van boven vaak nog oranje. Als ze van onder een beetje zacht zijn, zijn ze geschikt om geoogst te worden. De rode paprika's zijn nu even op. Dus we wachten even een weekje om te kijken of er weer rode komen. De afgelopen tijd is er weer hard gewerkt op de tuin. Er is veel onkruid getrokken, gewied, geschoffeld en hele teeltbedden zijn schoon gemaakt. De winterprei is voor de tweede keer aangeaard. Ik heb Phacelia, Chinese kool, rucola en raapstelen gezaaid. En de stagiaire Mieke heeft sperziebonen gezaaid.

2019 08 09 courgettesElk jaar hebben we in september een oogstfeest. Dit om de rijke oogst van de tuin te vieren. Symbolisch maken we dan uiensoep, om de oogst van de gezamenlijk geteelde uien te vieren. Daarnaast is er boven het kampvuur broodjes bakken voor de kinderen. Ik combineer het oogstfeest met een opendag. Meer leden zijn nog steeds gewenst. Het thema van deze opendag is bloemen. Ik ga per ingang van volgend jaar een bloemen-pluk-abonnement aanbieden. Jaarlijks teel ik altijd al veel zonnebloemen. Vooral omdat ik ze mooi vind en het de tuin een mooiere plek maakt, voor ons, de vogels en de insecten. Daarnaast had ik een weidebloemen gezaaid. Dat werd zo mooi, dat ik nu de smaak te pakken heb. Ook Hilbrand, de imker van de Nieuwe Akker komt. Hij kan je in een bijenkast laten kijken en veel vertellen over deze bloemenvrienden. De opendag is op 8 september s'middags van 13:00 - 17:00 uur. Ik zoek hulp voor deze dag. Dus als je kan helpen dan hoor ik dat graag. Ook een halve middag is welkom!

 

Te oogsten:

Suikermais. Staan achter de grote tunnelkas. Alleen van de linker rij oogsten. De eerste zijn nog maar net rijp. Je moet dus een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 8 gele kerstomaatjes en 2 (kleine) rode tomaten(linker rij) en 1 grote vleestomaten(rechter rij) De grote vleestomaten graag met een snoeischaar oogsten.

Aubergines: In de grote kas, linker rij. Alleen grote oogsten( ong. 200 grams of meer) Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Kropsla (rode):Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de snijbiet. Als de groene op is of niet goed meer, is, mag je ook de rode sla oogsten. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan buiten op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Achteraan staan meer dikkere. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Ui: Staan op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje vooraan. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 2 per volwassene.

 

Voor de liefhebber

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. Tot nu toe heb ik bijna elke dag de op maat en grotere courgettes van de planten af gehaald. Echter ik ga een paar dagen weg. Dus nu wil ik jullie vragen, dat als je courgettes gaat oogsten, je ook wat meer courgettes er af wil halen. En die dan in de kist bij de caravan leggen. Anders groeien de courgettes zo groot als bommen. Die zijn niet meer lekker, zitten vol met zaad, waardoor de plant denkt dat tie klaar is. Gevolg is dat we dan veel minder en korter courgettes kunnen oogsten. Dus graag ook voor elkaar oogsten. Ik zet 2 kisten klaar bij de caravan. Als courgettes lang in de kist liggen worden ze zachter. Die dan weggooien op de composthoop. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat rechts naast de jonge prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Broccoli: Staat rechts naast de grote tunnelkas, Helemaal achteraan, rechts van de koolrabi. Mooie stronk uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. 1 stronk per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Koolrabi: Staat op linker gedeelte, gelijk rechts van de grote kas, achteraan. Links van de broccoli. Er zijn er nog een paar. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Dille: Staat ter hoogte van de pomp, voor de peterselie. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Appel-cider van Iesselcider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten