Het zeer hete en droge weer hebben we weer overleeft. S ochtends heel vroeg een paar uur werken lukte wel, maar voor de rest heb ik maar vrij genomen. Door de hitte kreeg ik sterke associaties met vroegere zomervakanties in Zuid-Spanje. En ik kreeg een vakantie gevoel. Dat duurde helaas maar een dag, want de volgende ochtend moest ik naar de tuin. Al was het alleen maar om de planten in de kas water te geven. Die hadden met de deze extreme warmte, veel water nodig. Ik heb ze in 1 week tijd zo'n 1000 liter gegeven. Als gevolg van de warmte werd het in de kas ook heel warm. Zelfs een keer 45 graden.

2019 08 02 vleestomatenDe tomatenplanten zijn dan ook hard gegroeid en er hangen nu veel tomaten aan.
Eigenlijk is alles heel hard gegroeid. Zo gingen de courgettes heel hard en is de eerste suikermais klaar om geoogst te worden. Er is ook weer broccoli. De pompoenen hebben het land bijna geheel dicht gegroeid. Door de droogte en hitte zijn de sperziebonen te groot en draderig geworden. Over een tijdje kunnen we van de 2e zaaiing gaan oogsten. Dit keer Haricot Vert; lange dunne boontjes. Een deel van de snijbiet heb ik afgemaaid. Zo kan er weer mooi nieuw jong blad groeien. Op het achterste gedeelte staat nog mooie grote snijbiet. Gewoon helemaal afsnijden en als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. De afgelopen week was het nog goed weer om een aantal teeltbedden schoon te maken. Om weer sla, raapsteel, rucola en spinazie te kunnen telen. En de rest om de groenbemester Phacelia in te zaaien. Woensdag hebben we boerenkool, ijsbergsla en andijvie geplant. Beetje regen erover en groeien maar.

Een lokaal initiatief genaamd Iesselcider, maakt op ambachtelijke wijze cider. Het is een droge friszure cider met een heel klein prikkeltje. De natuurcider is gemaakt van 100% vers ongepasteuriseerd appelsap zonder toevoegingen. De cider wordt eenmaal per jaar na de appeloogst door cidermakers Rob en Marin ambachtelijk gemaakt bij klooster Sion te Diepenveen, van tientallen oude appelrassen die je nog vindt in de hoogstamboomgaarden langs de IJssel. Deze cider is nu te koop op de Nieuwe Akker. Het zit in mooie flessen van een halve liter en kost € 5,00. Voor meer info zie www.iesselcider.nl

2019 08 02 zonnebloemenElk jaar hebben we in september een oogstfeest. Dit om de rijke oogst van de tuin te vieren. Symbolisch maken we dan uiensoep, om de oogst van de gezamenlijk geteelde uien te vieren. Daarnaast is er boven het kampvuur broodjes bakken voor de kinderen. Ik combineer het oogstfeest met een opendag. Meer leden zijn nog steeds gewenst. Het thema van deze opendag is bloemen. Ik ga per ingang van volgend jaar een bloemen-pluk-abonnement aanbieden.

Jaarlijks teel ik altijd al veel zonnebloemen. Vooral omdat ik ze mooi vind en het de tuin een mooiere plek maakt, voor ons, de vogels en de insecten. Daarnaast had ik een weidebloemen gezaaid. Dat werd zo mooi, dat ik nu de smaak te pakken heb. Ook Hilbrand, de imker van de Nieuwe Akker komt. Hij kan je in een bijenkast laten kijken en veel vertellen over deze bloemenvrienden. De opendag is op 8 september s'middags van 13:00 - 17:00 uur. Als je een paar uur kan komen helpen dan hoor ik dat graag!

Te oogsten:


Rode puntpaprika. Omdat de planten heel kwetsbaar zijn en hele takken snel afbreken, zal ik de paprika´s zoveel mogelijk voor-oogsten en in een kistje bij de caravan leggen. Als ze op zijn even wachten totdat er weer nieuwe zijn. 1 per volwassene.

Suikermais. Staan achter de grote tunnelkas. Alleen van de linker rij oogsten. De eerste zijn nog maar net rijp. Je moet dus een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf met een draaiende beweging naar beneden uit de plant te breken. Als ik op de tuin ben, wil ik wel een rijpe voor je uitzoeken. 1 per volwassene

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Tomaat: Er zijn 5 verschillende soorten tomaten. Je mag per volwassene 8 gele kerstomaatjes en 4 (kleine) rode tomaten(linker rij) en 3 grote vleestomaten(rechter rij) De grote vleestomaten graag met een snoeischaar oogsten.

Aubergines: In de grote kas, linker rij. Alleen grote oogsten( ong. 200 grams of meer) Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 2 per volwassene.

Komkommers: In de grote kas, middelste rij. Alleen de goede maat of groter oogsten. Oogsten door voorzichtig steeltje door te knippen met een snoeischaar. 1 per volwassene.

Zomerwortels: Staan rechts op de tuin. Gelijk rechts naast de uien, Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Kropsla (rode):Staat op rechterdeel van de tuin, rechts naast de snijbiet. Als de groene op is of niet goed meer, is, mag je ook de rode sla oogsten. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene.

Rode bietjes: Staan buiten op rechter gedeelte,links van de zonnebloemen. Je moet wel even de dikste zoeken. Dat kan je niet makkelijk zien, maar des te beter voelen. Je gaat met je hand gewoon naar de onderkant van de plant en veegt wat grond weg terwijl je de ronding van het bietje voelt. En dan kan je het ook zien. Achteraan staan meer dikkere. Oogsten door bietje uit de grond te trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Ui: Staan op rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje vooraan. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 2 per volwassene.

Courgette: De planten staan net achter de rij zonnebloemen. De vruchten eerst uit de kist bij de caravan pakken en indien leeg kan je kijken of er weer een grote te oogsten is. Voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 2 per volwassene.

Voor de liefhebber

Broccoli: Staat rechts naast de grote tunnelkas, Helemaal achteraan, rechts van de koolrabi. Mooie stronk uitzoeken en snijden. Alleen de stronk uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. 1 stronk per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat rechts naast de jonge prei. 20 meter naar achteren Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Als je de buitenste bladeren te groot vindt, alleen de binnenste kleinere bladeren nemen. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 350 gram/volwassene.

Koolrabi: Staat op linker gedeelte, gelijk rechts van de grote kas, achteraan. Links van de broccoli. Er zijn er nog een paar. Dit is en ras wat heel groot kan worden en nog steeds bruikbaar. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Dille: Staat ter hoogte van de pomp, voor de peterselie. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie(platte): Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. Oogsten naar behoefte. Er staat veel .Oogsten door af te snijden.

Koriander: Staat achter de peterselie. Hier mag je de zaadjes van oogsten. Zijn ook te gebruiken als kruid.

Appel-cider van Iesselcider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.



Jan-Jaap Scholten