2019 04 04 zaaibuisHet werk op de akker gaat gestaag door. Ik heb met de tractor 2 voren getrokken in het teeltbed voor de tuinbonen, om daar vervolgens de tuinbonen in te leggen. Ik heb geen zaaimachine voor de tuinbonen dus zaaien we die met de hand. Tot nu toe moest je altijd bukken of langs de zaaivoor kruipen om de zaden erin te leggen. Maar ik had ook wel eens een andere methode gezien. Met een stok een gat in de grond prikken en daar de boon in gooien. Ik dacht als ik nu een holle buis neem, zodat ik rechtop staand een tuinboon bovenin de buis gooi dan lukt dat misschien ook. De bonen moeten wel ongeveer om de 12 cm gelegd worden. Toen ik een pvc buis naar mijn zin had gevonden, heb ik daar een markeur aan vast gemaakt, zodat als je de buis op de grond in de zaaivoor zet, er 12 cm daarnaast een markering in de grond wordt gedrukt. Na s ávonds een uurtje knutselen had ik een markeur onder aan de buis gemaakt. De volgende dag zou Gert op de tuin komen helpen.

Ik heb het apparaat samen met Gert uitgeprobeerd en nadat we de slag te pakken hadden, heeft Gert 90 meter tuinbonen met de zaaibuis gelegd. Dat ging aardig goed maar de bak met zaden om je nek was iets te groot en zat een beetje in de weg. Toen heb ik een bakje zo gemaakt dat die aan je riem vast gemaakt kan worden. Zodat je het zaad in een bakje aan je zijkant hebt en niet voor je buik. Dat werkte prima en zo heb ik nog 30 meter gezaaid. Zo zie je maar weer; het boerenleven zit vol met grote en kleine innovaties! Samen hebben we zo'n kleine 1000 tuinbonen gezaaid! Het was erg fijn dat Gert er was, want ik had de grondankers voor de grote tunnelkas op hun plek gezet, maar die moesten nog de grond in gedraaid worden. 26 stuks zo'n 60 cm diep. Ik kan dat niet goed alleen, dus Gert en ik hebben samen die 26 ankers de grond in gedraaid. Werk waar je warm van word. Gelukkig was het fris weer, dus dat kwam goed uit.

2019 04 04 tunnenkas bouwenVervolgens ben de tunnelkas verder gaan opbouwen. Ik wil namelijk het frame op vrijdag 12 april klaar hebben zodat we zaterdag na het uitjes planten even de tunnelfolie over de bogen kunnen trekken. Dat gaat het makkelijkst met meerdere mensen en is dan in een kwartiertje gepiept. Er hebben zich voor het uitjes planten tot nu toe 5 mensen opgegeven. De uienteelt op de Nieuwe Akker is een activiteit die er is op initiatief van de deelnemers. Uien telen is een arbeidsintensieve klus. Het gewas sluit niet, zodat je vrij lang het onkruid moet blijven bestrijden. Verder is het een relatief goedkope groente. Ik had al besloten om te stoppen met uien telen en liever mijn tijd te besteden aan een duurdere groente. Op een jaarvergadering een jaar of 5 geleden hebben we toen besloten om de uien dan gezamenlijk te gaan telen. Samen is het goed te doen. In mijn eentje ben ik anderhalve dag aan het uitjes planten. Met 15 personen is het binnen een uurtje gepiept. Het zelfde geld voor de onkruid bestrijding. Wanneer 6 personen, die toch op de tuin zijn om groenten te oogsten, 10 minuten onkruid wegtrekken, is er samen toch weer een uur gewied. Ik doe de plantbed bereiding, het schoffelwerk en de beregening. Samen staan we sterk! Dat is eigenlijk ook het idee achter CSA. (Community Supported Agriculture). En samen is vaak ook leuk en gezellig.

Dus....... zaterdag 13 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen!

De winterpostelein bloeit, de aardperen lopen weer uit, de voorraad winterwortels en pastinaken zijn nagenoeg op en ze worden er ook niet beter op. Dus zoals ik vorige nieuwsbrief al meldde. Is er even geen groente op de tuin te oogsten. De gezaaide raapstelen. rucola en spinazie staan al weer boven de grond. En de bosui en sla in de kas doen het goed, dus over een week of 4 kunnen we weer!

Jan-Jaap Scholten