2019 03 14 volle slootHet regent maar door. Het slootje op de Nieuwe Akker vult zich goed.

Ben wel blij met de regen. De reserves in de bodem kunnen nu mooi weer een beetje aangevuld worden. Laat de dikke zwarte laag grond op de groente-akker zich maar helemaal vol zuigen. Aan de andere kant sta ik te trappelen om met de tractor de eerste teeltbedden het land in te rijden. Zodat ik de eerste zaaibedden kan maken. Maar daar moet het wel wat droger voor zijn! Gelukkig wordt het volgende week droog weer, dus ik kan aan de slag op het land! Tijdens nat weer kan je wel goed in de tunnelkas werken. Ik heb het gedeelte waar sla komt bemest en omgespit. Het gedeelte voor de bosui heb ik van lava en houtas voorzien en moet ik nog even afmaken wbt de grondbewerking. Van het weekend ga ik dan de uitjes planten.

Over uitjes planten gesproken: Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om samen met mij op het land te werken. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 14 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken.

2019 03 14 hulpIk doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje! Dus zaterdag 13 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen.

Vorige week is de kerngroep van de Nieuwe Akker, samen met mij, bij GroenLinks langs geweest. De bijeenkomst was met een deel van de fractie GL Deventer. Huig en Daan hebben een powerpoint presentatie gedaan. Het ging goed. Mooie presentatie. Het was een thuiswedstrijd. Het was eigenlijk vooral een kennismakings bijeenkomst. GroenLinks is een voorstander van “stadslandbouw”. Je zou de Nieuwe Akker onder de noemer stadslandbouw kunnen scharen, maar wij hebben vooral uitgelegd wat CSA-landbouw is. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Landbouw gesteund door de Gemeenschap. Ze gaan ons proberen te helpen met het vinden van een vaste plek.

 

Te oogsten:

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Meer mag!

Pastinaak: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Tot een pond per volwassene

Schorseneren: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Ongeveer 250 gr/ volwassene

Winterwortel: Ligt klaar in een kist in de pipowagen. Tot een pond per volwassene

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene. Meer mag.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten