2019 02 08 pastinaak wortelsSoms zit het tegen, soms zit het mee. Gisteren had ik, en jij in dit geval dan ook, een meevaller. Ik was vorige week op bezoek bij de Haverkamp. Een biologische tuinderij in Colmschate en ik vertelde Jopie en Heleen dat er op de Nieuwe Akker nog veel pastinaak in de grond zit. Veel meer dan dat er nog geoogst gaat worden. En dat ze lang zijn en een hele klus om die met de hand uit de grond te halen. Toen bood Jopie aan om met een wortellichter langs te komen. Dat is een werktuig dat onder de wortels door gaat en ze dan als het ware een stukje omhoog duwt. Ze staan dan los in de grond en je pakt ze er heel makkelijk uit. Afgelopen woensdag kwam Jopie op een grote tractor aangereden. En heeft vervolgens de pastinaak, winterwortel en schorseneren los geschud. Die kunnen we nu dus zo uit de grond trekken!

Daarna heb ik wat pastinaken en schorseneren uit de grond getrokken. Om aan Jopie en Heleen te geven als bedankje en om wat klaar te leggen op de Nieuwe Akker voor jou.

Uitnodiging
Aanstaande zaterdag 9 februari is de eerste bijeenkomst voor de oprichting van het CSA-Netwerk. Een feestdag! Het Netwerk nodigt je bij deze uit;

Beste CSA-er of belangstellende,

Met het groeiend aantal CSA initiatieven in Nederland (hoera!) leeft sinds een aantal jaren de wens om ons te verenigen. Om krachten te bundelen, te inspireren, en op te komen voor gezamenlijke belangen. Betrokken burgers en leden verdienen het om zichtbaar te zijn als deel van onze beweging die met elkaar het voedselsysteem hervormen. CSA Netwerk Nederland gaat van start! Aanstaande zaterdag 9 februari ben je van harte welkom vanaf 14.30 tot 17.00 uur in Hilversum. Vanaf 14.00 uur staat de koffie klaar, om 14.30 uur willen we graag beginnen. Ben je nieuwsgierig? Het programma staat in de bijlage. Wil je mee? Ik ga ook en heb nog plaatsen vrij in de auto.

Kerngroep
De Kerngroep van de Nieuwe Akker is weer een stapje verder. Ze heeft een brief aan GroenLinks Deventer geschreven en ze is vervolgens uitgenodigd om binnenkort met elkaar van gedachten te wisselen. Wordt vervolgd.

Laarzen en klompen
Voor als je schoenen schoon wilt houden. In de kleine tunnelkas staan laarzen en klompen voor algemeen gebruik.

Kruiwagen
Op de parkeerplaats staat een kruiwagen die je kan gebruiken om groenten in te vervoeren.

2019 02 08 parkeerplaatsParkeerplaats
De parkeerplaats wordt al wat natter, maar tot nu toe heeft er nog geen auto vastgezeten. Mocht je bang zijn om vast te komen zitten, dan is het verstandig om bij de ingang de auto achterwaarts op de rubberen mat te parkeren. Kom je makkelijker weg.

Te oogsten:


Pastinaak: Ligt in een kist in de pipowagen of zelf oogsten. Op het linker gedeelte. Ze staan los in de grond. Trek je er zo uit! Oogsten naar behoefte. Je mag dus wel een voorraadje meenemen ;-)

Schorseneren: Liggen in een kist in de pipowagen of zelf oogsten. Op het linker gedeelte. Ze staan los in de grond. Trek je er zo uit! Oogsten naar behoefte. Je mag dus wel een voorraadje meenemen ;-)

Winterwortel: Staat links op de tuin. Ze staan los in de grond. Trek je er zo uit! Oogsten naar behoefte. Je mag dus wel een voorraadje meenemen ;-)

Boerenkool Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Je mag hele toppen oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Voor de liefhebber

Spruiten: Staan op het koolperceel. Zie bordje. Je moet even zoeken naar mooie spruiten Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter! Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bos af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof. Is beschikbaar indien het de vorst heeft overleeft.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten