Winter-tijd Als je gaat oogsten, kom je mij niet meer zo vaak tegen op de tuin. En voor diegene die zich afvragen; Wat doet Jan-Jaap in de winter? Nou, vooral uitrusten. Ik moet net als zoveel andere boeren, bijkomen van het seizoen. Afgelopen seizoen was erg pittig. Vanwege de droogte en de hitte was het flink aanpoten. Maar dit soort natuur-fenomenen hebben we wel vaker. We zijn wel gewend om die paar maanden in het hoogseizoen topsport te bedrijven. Wat het voor mij extra zwaar maakte, was de onzekerheid over grond voor volgend seizoen. Ik dacht dat ik nog 2 jaar kon blijven, maar hoorde begin dit jaar dat het pachtcontract slechts tot eind dit jaar geldig was! Ik schrok enorm. Kon ik wel binnen 1 jaar tijd een andere plek vinden? En stel dat het niet zou lukken, wat moet ik dan? Ik weet niet wat ik anders voor werk moet doen! Ik wil ook geen ander werk! Help!!! Zo ging dat dus. Ik had er veel stress van. En dat hakte er behoorlijk in. Ik merk ook dat ik dit jaar langer de tijd nodig heb om bij te trekken. Ik doe dus nog steeds middagdutjes. Maar daar heb ik dus gelukkig ook de tijd voor. Wat doe ik verder in de winter? Teeltevaluatie, nieuwe teeltplanning maken, zaadvoorraad opnemen, Zaad- en plantgoed bestellen. Gereedschappen, kassen en machines repareren en onderhouden, oogstberichten schrijven, financiele administratie van het afgelopen jaar doen, leden administratie bijwerken, zoals betalingen oogstabonnementen controleren, PR-beleid komend jaar uitzetten. Leren lassen om zelf werktuigen te kunnen repareren èn maken. En last but not least ben ik met verschillende organisaties en mensen in gesprek. Met als doel; het realiseren van een vaste plek voor de Nieuwe Akker. Daar gaat veel tijd in zitten. En in de winter heb ik dus ook meer tijd en energie voor mijn sociale leven. Meer tijd voor mijn zoon en andere familie, voor vrienden, voor daten en hobby's. Erg fijn!

Kerst-groe(n)ten De vorst is weer even weg, dus ik zet het restant Sweet dumplings(mimi-pompoen) ook weer op de tuin. Voor diegene die nog weinig pompoen gehad hebben, zet ik nog wat oranje pompoen en butternut erbij. Met de kerst in aantocht, dus ook de beloofde spruiten en rode kool op de oogstlijst. We hadden de rode kool om ze tegen de vorst te beschermen al een tijdje terug van het land gehaald. Ze liggen klaar in de tunnelschuur bij de tractor. In de grote groene houten kar.

2018 12 20 de tuin
Voor de kerst wens ik je fijne en zonnige dagen!

Laarzen en klompen Ivm de regen, kan het wat modderig worden op de tuin. Voor als je schoenen schoon wilt houden. In de kleine tunnelkas staan laarzen en klompen voor algemeen gebruik.

Te oogsten

Spruiten: Staan op het koolperceel. Zie bordje. Je moet even zoeken naar mooie spruiten Alleen de spruiten op maat afbreken. De kleinere groeien nog groter! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rode kool: Liggen klaar in de tunnelschuur, bij de tractor. In een grote groene houten kar.Richthoeveelheid: Kleinere kool voor 1 persoon. Grotere voor meer personen

Mini-pompoen: Sweet dumpling. Liggen in de kleine tunnelkas. Richthoeveelheid: 1 per persoon.

Savooi kool: Staat tussen de overige koolsoorten. Oogsten door stengel door te knippen of met een groot sterk mes net onder de kool te snijden. Hoeveelheid 1 per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene. Je mag meer! Wel het dubbele.

Knolselderij: Liggen in een kist achter de deur van de pipo-wagen. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Boerenkool of palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Graag oogsten achter èn in het verlengde van het houten bordje! Ook onder het “gras” zitten de aardperen! Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed achterlaten.

Voor de liefhebber

Winterwortel: Om thuis op te slaan of zo te eten. Staat links op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Met de spitvork uitsteken. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Schorseneren: Staat links op de tuin. Rechts naast de winterwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Rode biet: Staat klaar in de pipo wagen. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de grote kas. Zie bordje. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Groenlof: Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. Ziet er niet meer zo florissant uit, maar misschien kan je er nog wat van maken. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

“Witlof Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Oranje of Butternut-pompoen: Voor diegene die nog weinig pompoen hebben gehad. Ze liggen in de kleine tunnelkas.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten