2018 11 22 aardpeerEr is regelmatig nachtvorst. Ik laat de warmtedoeken over de vorstgevoelige groenten liggen. De Nieuw Zeelandse spinazie heeft een flinke tik gehad. Die is wel klaar. Wat hebben we daar lang van kunnen oogsten. Maar liefst 20 weken! Die gaat dus van de oogstlijst. Dat maakt weer ruimte voor nieuwe groente om te oogsten. De aardpeer komt er bij. Aardperen of ook wel topinamboer genoemd, zijn de knolletjes die groeien aan een plant die behoort tot de familie van de zonnebloem.

De knollen zijn lichtbruin tot lichtpaars van kleur. De knol heeft slechts een dunne schil en schillen is niet nodig. De aardpeer kan rauw, bijvoorbeeld als salade, gegeten worden. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok. De aardpeer kan gewoon gekookt worden en zo gegeten. De kooktijd varieert van 10 minuten voor de kleinste aardperen, tot 30 minuten vo
or de grootste. Ook is het mogelijk de aardpeer na kort koken te bakken, net als aardappelen, al dan niet met toevoegen van kruiden, knoflook, etc. Aardpeer bevat inuline, wat in staat is de bifidoflora te stimuleren. Om deze reden worden inuline onder de zogenoemde prebiotica geschaard. In de bijlage een recept van aardperencake.

Het is nu relatief rustig in de tuin.
Samen met de vrijwilligers kunnen we de klussen rustig af werken. Dat is heel relaxed voor mij. Dat is in het hoogseizoen wel anders! Ik werk dan een periode zo'n 50 a 60 uur in de week. Zonder vrijwilligers zou dit nog meer zijn. Er zijn nu 4 vrijwilligers. Die werken samen gemiddeld 10 uur per week. Dat maakt net het verschil en het is ook gezellig om samen aan een klus te werken. Jannah heeft aangegeven dat ze volgend jaar niet meer structureel beschikbaar is als vrijwilliger. Dus er komt een vacature. Het seizoen loopt minimaal van mei t/m oktober. De vrijwilligers werken op 1 ochtend per week. Van 8:30-12:00 uur. Met om 10:00 een half uur pauze. Ik kijk naar waar je talenten liggen en biedt zoveel mogelijk klussen aan die daar bij passen. Als je interesse hebt, proberen we het 4 weken uit en kijken daarna of we verder willen. Als tegenprestatie krijg je 1 jaarabonnement cadeau. Mocht je iemand die niet lid is willen tippen of heb je nog vragen? Dan hoor ik dat graag!

2018 11 22 opruimen2018 11 22 vrijwilligers

Te oogsten

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Beginnen waar bordje staat. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 200 gram per volwassene. Je mag meer! Wel het dubbele.

Boerenkool of palmkool. Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene.

Savooi kool: Ligt klaar in kisten achter de deur van de pipowagen. Hoeveelheid; Ongeveer 500 gram/volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Groenlof: Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed laten.

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de grote kas. Zie bordje. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Zomerwortels: Staan vlak bij de pomp. Je moet eerst een stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Winterwortel: Om thuis op te slaan. Staat links op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Met de spitvork uitsteken. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Er zijn alleen nog hele grote. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Groene tomaat. Liggen achter de deur in de pipowagen. Zijn behandeld met kopersulfaat. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Peterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter de dille Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten