Het heeft gevroren op de tuin. Gelukkig waren de vorstgevoelige groenten afgedekt. Dus er is nog steeds Nieuw Zeelandse spinazie, bindsla, snijbiet en zelfs nog wat sperziebonen! Ze zeggen dat je boerenkool pas moet oogsten nadat de vorst eroverheen gegaan is. Waarom? Dan smaakt het anders. Namelijk zoeter. De plant gaat om zich te beschermen tegen de vorst, suikers aanmaken. En creëert hiermee een natuurlijke antivries. Veel planten doen dit. En smaken dus anders in een echte winter. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden kan de winterwortel niet tegen serieuze vorst. Als de vorst de grond inkruipt, vriest het kapot! De winterwortel heet zo omdat je hem redelijk kan bewaren om op te eten gedurende de winter. Normaal haal je de wortels voor de vorst van het land. Vroeger werden ze net zoals de aardappels in de grond ingekuild. Tegenwoordig worden ze opgeslagen in een koelcel.

2018 11 08 wortelsWil je dus gedurende de winter zolang mogelijk wortels eten, dan is het verstandig om nu een voorraad aan te gaan leggen. Vaak worden we overvallen door de vorst en als je dan plotseling de winterwortels uit de grond moet halen, is dat niet handig. Dus als je een koele plek hebt, bijvoorbeeld een kelder, dan kan je wat winterwortels in een kist doen. Als je dan de kist afsluit met niet te vochtig zand en/of kranten voorkom je dat ze uitdrogen.

2018 11 08 nmest bij fruitplantenKwa werkzaamheden op de tuin wordt het al wat rustiger. De werkzaamheden verschuiven van groente- en fruit productie ook steeds meer naar onderhouds- en opruimwerkzaamheden. Afgelopen tijd hebben we de bessenstruiken en frambozen onder handen genomen.

Met als afsluitende handeling het geven van wat mest aan deze fruitplanten.

Het was afgelopen week prachtig droog en zonnig weer. Goed weer om nog te gaan maaien. Zo komen we ook nog eens toe aan het onderhoud van berm en slootkanten!

De winterpostelein is door het mooie weer goed gegroeid en kan geoogst gaan worden.

2018 11 08 winterpostelijn

Het is een plantje die ook in het wild in Nederland goed groeit. Het is winterhard en daardoor een geschikte teelt voor in de winter. Je oogst deze kleine bladgroente op steeltjes, door het te snijden, waarna het weer opnieuw uitgroeit. Hierdoor kunnen we gedurende de winter, meerdere keren oogsten! Winterpostelein is vrij neutraal van smaak. Goed te gebruiken als saladegroente.

Te oogsten

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, rechts. Graag vooraan beginnen met oogsten. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 150 gram per volwassene.

Boerenkool: Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Rode kool: Ligt klaar in kisten achter de deur van de pipowagen. Hoeveelheid; Ongeveer 500 gram/volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Groenlof: Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed laten.

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene.

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de grote kas. Zie bordje. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan vlak bij de pomp. Je moet eerst een stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Winterwortel: Om thuis op te slaan. Staat links op de tuin. Ieder kan zo 5 kilo per volwassene meenemen. Met de spitvork uitsteken. Dus als je een schuurtje of kelder of andere koele plek hebt.... Het beste bewaar je ze met het zand er nog aan. Dan drogen ze niet zo uit. Niet te lang in de koelkast bewaren!

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 4 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Bindsla: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Krop uitzoeken en onder doorsnijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Sperzieboon. Haricot vert en gewoon type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. In de linker rij kan je ook sperziebonen plukken. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene.

Pompoen. Butternut en/of Hokkiado. Liggen in de kleine tunnelkas. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene. Jaarabonnement-houders mogen meer om thuis op te slaan!

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Achter de nieuwe rucola. Worden al groot. En wat vezeliger. Oogsten door bosje uit de grond te trekken of afsnijden. 1 bosje per volwassene.

Tomaat. Zijn behandeld met kopersulfaat. In de grote tunnelkas. Er zijn geen rode meer. Worden thuis nog wel rood. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Zolang de voorraad strekt. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Nieuw Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Je mag ook takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Dille: Jonge plantjes. Heeft zichzelf uitgezaaid. Staat op de oude plek; rechts van de snijbiet. Oogsten door wat blad af te snijden. 1 bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter de dille Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten