Het kan aankomend weekend weer gaan vriezen. Ik zal da2018 11 02 plasticfolien weer de vorstgevoelige groenten afdekken. Als je groente wil oogsten wat onder doek zit, mag je het er afhalen. Na het oogsten wel graag weer terug leggen. Het is altijd weer even een klusje al dat doek erop leggen en later er weer afhalen.

Maar het is zeer de moeite waard. We hebben nog steeds sperziebonen. We oogsten van de struiken in de rechter rij al 12 weken! Zeer bijzonder. En ze zijn nog steeds lekker! Je moet wel de struikjes een beetje open duwen, om de bonen te zien.

De teelten in de grote kas lopen op hun einde. Er zijn nog wat aubergines en kleine groene puntpaprika's. En de tomaten raken langszaam op. Er zijn nu ook geen rode meer. Maar thuis kleuren ze nog wel na, zelfs de groene. Duurt soms even, maar toch. De winterpostelein in de kleine kas is bijna klaar. Die kunnen we binnenkort gaan snijden!

Het is op de Nieuwe Akker geen goed kolen jaar. Vooral bij de sluitkolen, zoals de spruiten, savooi kool en rode kool zie je dat goed. De spruiten zijn veelal open en hebben last van aantasting. De rode en savooi kool hebben wat aantasting en een deel is open gebarsten. Dat laaste is een gevolg van een te plotselinge snelle groei. De kolen zijn ook erg groot. Ik ga volgend jaar dan ook minder bemesten. Verder vermoed ik dat de grond te zuur is. Ik ga dat onderzoeken. De helft van de rode kolen is aangetast of open gebarsten. We hebben een groot deel van die kolen van het land gehaald.

2018 11 02 rode kolenWe hebben de slechte bladeren afgepeld en slechte stukken weggesneden. Het is verder namelijk nog prima kool! De grote kolen snij ik doormidden. Ik zal de rode kool in kisten klaar leggen op de tuin. Waarschijnlijk achter de deur van de pipowagen. Zowiezo kan je groente die in eerste instantie er niet mooi uitziet of waar plekken opzitten, vaak prima eten. Het is zonde om die groente niet te gebruiken. Ik heb laatst 2 grote rode bieten van het land geraapt. Ze waren uit de grond getrokken, maar toen op het land achtergelaten. Er hadden muizen van gegeten. Die plekken snijdt ik weg en dan gebruik ik ze. Dieren weten heel goed welke groente het lekkerst is. Ik heb dat eens getest bij aardbeien. De aangevreten vruchten waren het zoetst! Het getuigt van respect voor voedsel als je alles eet wat bruikbaar is. In onze wereld van overvloed lijkt voedsel heel vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Zo wordt er op de Nieuwe Akker veel energie en tijd in het telen van voedsel gestoken. En wordt door het grilliger worden van het klimaat, de oogsten onzeker. Wij hebben op de Nieuwe Akker bijvoorbeeld minder uien door noodweer in mei. En door langdurige droogte moest er extra hard gewerkt worden om toch groenten te krijgen. Het doet mij dan ook pijn als ik een achteloos achtergelaten prei met een beschadiging op de tuin zie liggen. Gelukkig oogsten de meesten met respect.Deze week ook boerenkool op het oogstmenu. We plukken alleen de grote onderste bladeren, dan kunnen de kleinere bladeren nog groter groeien.

Te oogsten

Boerenkool: Staat rechts. Tussen de overige koolsoorten. Alleen de onderste grote bladeren plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Rode kool: Ligt klaar in kisten achter de deur van de pipowagen. Hoeveelheid; Ongeveer 500 gram/volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan beginnen. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Groenlof: Kan je goed ook goed stamppot van maken, a la andijvie. Staat op linkergedeelte, achteraan. Loop het paadje naar de wortels in en volg dan het paadje verder naar de groenlof. We oogsten om te dunnen! Dus alleen een krop nemen die dicht tussen 2 planten in staat. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene.

Bindsla: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Zit wat luis op. Krop uitzoeken en onder doorsnijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed laten.

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert en gewoon type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. In de linker rij kan je ook sperziebonen plukken. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan vlak bij de pomp. Je moet eerst een stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Dille: Jonge plantjes. Heeft zichzelf uitgezaaid. Staat op de oude plek; rechts van de snijbiet. Oogsten door wat blad af te snijden. 1 bosje per volwassene.

Peterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter de dille Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Voor de liefhebber

Witlof” Staat achter de groenselderij, rechts naast de grote tunnelkas. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Aubergine: In de grote kas, linker rij. Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar. Ongeveer 200gr/volwassene Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat gelijk rechts naast de grote kas. Zie bordje. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Pompoen. Butternut en/of Hokkiado. Liggen in de kleine tunnelkas. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene. Jaarabonnement-houders mogen meer om thuis op te slaan!

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Achter de nieuwe rucola. Worden al groot. En wat vezeliger. Oogsten door bosje uit de grond te trekken of afsnijden. 1 bosje per volwassene.

Vleestomaat. Zijn behandeld met kopersulfaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene.(1 grote tomaat). Zolang de voorraad strekt. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Kerstomaat: Zijn behandeld met kopersulfaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 6 per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Puntpaprika: Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af!Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuw Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Je mag ook halve takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450 gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten