Goed nieuws

Ik kreeg deze week van Rentree te horen dat we toch nog weer een jaartje kunnen pachten. Wat een een opluchting! Ik begon me al ernstige zorgen te maken. Twee opties voor grond waren de ambtelijke molen van de gemeente ingegaan. Mijn ervaring met hun snelheid is op zijn zachtst gezegd; niet positief. Gelukkig kreeg ik via mijn contacten bij de Ulebelt toegang tot een persoon wat hoger in de hiearchie bij Rentree. Die heb ik vorige week een e-mail gestuurd en bingo! Zo zie je maar weer. Als je de juiste mensen kent.......

Toekomst

Dat we nog een jaartje kunnen blijven, betekent niet dat we achterover kunnen gaan leunen. Om de toekomst van de Nieuwe Akker veilig te stellen moeten we zorgen dat we een vaste plek realiseren. En dan kan de Nieuwe Akker zich ook verder ontwikkelen met betere voorzieningen en extra activiteiten zoals bijvoorbeeld het houden van kippen voor eieren, het telen van bloemen, etc. Een belangrijke factor voor de ontwikkeling van de Nieuwe Akker is de betrokkenheid van de oogstaandeelhouders. Dus de betrokkenheid van jou! Ik heb de laatste tijd veel steun gekregen bij de zoektocht naar grond. Als we de handen ineenslaan krijgen we veel meer voor elkaar. Ik denk dat bijvoorbeeld het oprichten van een Stichting of Vereniging "Vrienden van de Nieuwe Akker" veel zou kunnen bijdragen aan het realiseren van een goede vaste plek en het verder ontwikkelen van de Nieuwe Akker. Je bent dan bijvoorbeeld een veel grotere en dus belangrijkere gesprekspartner voor bij de Gemeente, St. Ijsselandschap of andere instanties. Als je aan zo'n vereniging of stichting actief zou willen bijdragen dan hoor ik graag van je! Wordt vervolgd.

Tuin

We hebben alle pompoenen van het land gehaald. Dan kunnen we het land schoonmaken en een groenbemester inzaaien. In dit geval; winterrogge. De pompoenen hebben we op verschillende plekken opgeslagen. Van weinig tot zeer vorstvrij. Omdat het nu niet vriest, pakken we nu eerst pompoenen van onder het afdakje naast de schommel.

2018 10 04 pompoenenNog even wat info over de butternut: dat is een smaakvolle pompoensoort die de vorm van een peer of pindapeul heeft. De kleur van de schil is zalmkleurig tot beige. Het vruchtvlees van de butternut heeft een gele tint. Ze is net als andere pompoensoorten voor diverse gerechten te gebruiken. Butternut klaarmaken: Je hoeft hem niet te schillen. Snijd de vrucht middendoor en verwijder de pitten met een lepel en snijd daarna in stukken. Butternut is gekookt snel gaar en uitermate geschikt om een dikke maaltijdsoep van te koken. Maar je kunt de vrucht ook roerbaken, stoven of grillen. Butternut heeft een zoete smaak. Met bouillon, kruiden, peper en zout of zoet zijn er heerlijke gerechten van klaar te maken.

De courgetteplanten waren wel klaar. Dus die zijn ook opgeruimd. Evenals de komkommerplanten in de kas. Een deel van de rode bieten zijn erg groot geworden. Ik had dus toch een deel beter nog wat later kunnen zaaien. Dat doen we dan ook maar volgend seizoen. Die grote bieten zijn trouwens nog wel goed te eten. Je moet ze dan wel eerst in stukken snijden. We gaan nu ook de laatste sla oogsten. Bindsla, ook wel bekend als Romeinse sla. Bindsla vormt tot 40 cm lange, langwerpige kroppen. Bij de traditionele teelt werden de kroppen ongeveer tien dagen voor de oogst dichtgebonden ter verkrijging van geler gekleurde bladeren, vandaar de naam bindsla. Het wordt zowel rauw als "gekookt" gegeten.

Ook Chinese kool komt nu op het oogstmenu. Van het ras Granaat. Dat zijn slanke, langwerpige kolen die van boven iets open staan. Vorige week vielen overrijpe kerstomaten van de planten; er werd dus niet genoeg geplukt. Deze week waren er nog alleen maar oranje tomaten; er is goed geoogst. Ik had ook het idee dat er afgelopen oogstweek beduidend meer mensen zijn gaan oogsten. Dan kan het dus hard gaan.

Op de tuin staat bij het afdakje een bak voor hergebruik-zakjes. Die is de laatste tijd leeg. Dus als je groente of fruitzakken over hebt...... In ieder geval dus zelf wat meenemen om je groenten in te doen.

Verzoekje. Voor diegene die met de auto komen. Graag niet de auto op het rechtergedeelte van de parkeerplaats zetten. Daar loopt namelijk het fietspaadje. Bij voorbaat dank.


Te oogsten

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte. Bij de kolen. Dit ras is een slank en open type. Oogsten door onder door te snijden. Richthoeveelheid: 1 per volwassene

Pastinaak: Op het linker gedeelte. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed laten.

Knolselderij: Staan helemaal rechts op het land. Knol uitzoeken en dan met een groot mes ruim onder de knol door, de wortels doorsnijden. Dan knol aan loof uit de grond trekken. Richthoeveelheid: Ongeveer 1 per volwassene.

Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. En achteraan in de linker rij kan je weer de robuuste Saxa sperziebonen plukken. Richthoeveelheid ongeveer 200 gram per volwassene.

Suikermais. Ze staan achter de grote tunnelkas. Van de 2 meest rechtse rijen en dan de laatste 20 meter oogsten. Een dikke groene kolf uitzoeken met een donkere pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Je mag 1 per volwassene.

Pompoen. Beide soorten. Liggen onder het afdakje naast de schommel. Hoeveelheid; Ongeveer 1 kg/volwassene. Jaarabonnement-houders mogen meer om thuis op te slaan!

Rode biet: Bordje staat vlak bij de handpomp. Biet(en) uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Zomerwortels: Staan links op de tuin. Je moet eerst een stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Rucola: Nieuwe teelt. Staan helemaal rechts op de tuin. Zie bordje. Oogsten door een bosje af te snijden. Richthoeveelheid: 1 bosje per volwassene.

Dille: Jonge plantjes. Heeft zichzelf uitgezaaid. Staat op de oude plek; rechts van de snijbiet. Oogsten door wat blad af te snijden. 1 bosje per volwassene.

Peterselie: Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Achter de dille Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.


Voor de liefhebber

Bindsla: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Zit wat luis op. Kropje uitzoeken en onder doorsnijden. 1 per volwassene.

Raapstelen: Staan helemaal rechts op de tuin. Achter de nieuwe rucola. Worden al groot. En wat vezeliger. Oogsten door bosje uit de grond te trekken of afsnijden. 1 bosje per volwassene.

Vleestomaat. Zijn behandeld met kopersulfaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer 250 gram per volwassene.(1 grote tomaat). Zolang de voorraad strekt. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Kerstomaat: Zijn behandeld met kopersulfaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 6 per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Voor consumptie, de tomaten eerst goed wassen met water!

Puntpaprika: We gaan toch ook maar de groene oogsten. Staan rechts in grote tunnelkas. Voorzichtig met een snoeischaar de dikke stengel van de vrucht doorknippen. Oppassen met de planten. Takken breken makkelijk af! 1 paprika per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuw Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Je mag ook halve takken afsnijden en dan later de blaadjes eraf halen. Dit “snoeien” is ook beter voor de plant. Zij verjongt zich dan waardoor je jonger en dus zachtere blad krijgt. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot een kilo.

Honing van de tuin: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor potje van 450gram.

IESSEL cider: Bij Jan-Jaap te verkrijgen of te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor fles van 0,5 liter.


Jan-Jaap Scholten