Gelukkig is het wat minder warm dan eind vorige week. Wel is het soms s' middags pittig om in de zon op het land te werken. Dat doe ik dan ook zo min mogelijk. Door s'ochtends heel vroeg te beginnen, kan ik toch nog aardig wat doen. Het beregenen van de groente, gaat de hele dag door. Mijn waterpomp loopt op benzine en er is inmiddels heel wat brandstof doorheen gegaan.

2018 08 02 bnzineGisteren heb ik bij de benzine pomp weer een nieuwe voorraad gehaald.

Het bestrijden van de rupsen op de koolplanten met het biologische bestrijdingsmiddel Bacillus thuringiensis heeft gedeeltelijk effect gehad. Ik ga het nog een keer doen en dan probeer ik de planten zo goed mogelijk in te pakken onder het gaas, zodat er geen vlinders meer bij de kool kunnen komen. De tomaten planten doen het heel goed. Ik zag echter hier en daar wat verdachte plekjes op de bladeren. Mogelijk is dat gevreesde schimmelziekte phytopthera. Ik heb wederom een aftreksel van heermoes gemaakt en dat op de tomaten planten gespoten. Daarna is er lavapoeder over de planten gestoven. Hierdoor droogt de eventuele schimmel op het blad op en gaat dood. Lava is paars. Dus het kan zijn dat er wat paarse vlekjes op de vruchten zitten. Dat geeft niks. Lava is zelfs een gezond mineraal om in te nemen.

De suikermais doet het erg goed. Je mag hier dan ook extra van oogsten. En de nieuwe 2e teelt sperziebonen begint nu bonen te geven. De haricot verts zijn nu nog klein, maar door het warme weer, worden ze snel groter. Dus gaan ze op de oogstlijst. De rode puntpaprika is even op. Dus we moeten even wachten totdat er weer rood kleuren. Omdat alles regelmatig water krijgt groeit het onkruid ook gewoon door. Dan is het fijn als er helpend handen zijn om het onkruid weg te halen!

2018 08 02 preibeddenAfgelopen dinsdag zijn de prei bedden schoon gemaakt. Dus die kunnen er weer even tegen.

Te oogsten


Sperzieboon. Haricot vert type. Ze staan helemaal rechts op de tuin. Voorzichtig plukken. Ze zijn nu nog klein, maar worden snel groot. Ongeveer 200 gram per volwassene

Suikermais. Ze staan achter de grote tunnelkas. Van de linker rijen oogsten. Een dikke kolf uitzoeken met een ze donker mogelijke pluim erop. Oogsten door de kolf uit de plant te breken. Je mag 2 per volwassene

Ui. Ligt onder afdakje bij de schommel. Ongeveer 1 ui per volwassene

(Kers)tomaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 10 per volwassene.

Vleestomaat. In de grote tunnelkas. Rechter rij. Voorzichtig plukken. Niet trekken. Richthoeveelheid ongeveer een pond per volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed ernaast laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!.

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Er is veel, dus een kilo mag ook. Na overleg met mij mag je meer oogsten.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene. Ja mag meer, tot het dubbele.

Aubergine: Liggen in een kistje bij de caravan of zelf in de grote kas oogsten. Alleen grote vruchten(vanaf 200gr) Nemen! Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar. Er is nu veel. Dus je mag wel 2 per volwassene.

Rode biet: Staan vlak bij de handpomp. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin. Je moet eerst een heel stuk naar achteren lopen. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Voor de liefhebber

Komkommer: Ze hebben even een groeistop. Dus er zijn er misschien niet genoeg voor iedereen. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kapucijners: Staan aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Ze worden droog en zijn bijna op. Ongeveer 250 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. De peulen zijn afgerijpt en opgedroogd. Kan je eventueel nog oogsten als een soort droge erwten.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 20 meter naar achteren. Plukken naar behoefte. Oogsten door af te snijden.

Honing van de tuin: Aanbieding; Emmertje honing van 2017 , 1 kg voor 7,50. Te verkrijgen bij Jan-Jaap



Jan-Jaap Scholten