Help!

2018 07 12 kinderkampAanstaande dinsdagochtend komen 25 kindertjes uit Apeldoorn op de Nieuwe Akker groenten oogsten. Ik heb echter nog maar 1 vrijwilliger die wil helpen. Het zijn kinderen van rond de 9 jaar oud, die niet op vakantie gaan en via "dagkamp" allerlei activiteiten onder andere op het gebied van voeding doen. Oogsten, bereiden en opeten.

Vorig jaren zijn ze ook geweest en het was een groot succes. Dat een wortel uit de grond trekken een mooie ervaring kan zijn, is prachtig om te zien. Ik zoek dus nog hulp bij het begeleiden van de groepjes. Ze hebben zelf begeleiders bij zich, maar die hebben geen ervaring bij het oogsten. Ik wil dus graag bij elk groepje iemand die uitlegt hoe je de groente oogst en dat begeleidt. Ik zal van te voren instructie geven. Het gaat om aanstaande dinsdagochtend 17 juli. Van 10:00 uur tot ongeveer 12:00 uur. Dus als je deze ochtend kan helpen, dan hoor ik dat graag!

We hebben even regen gehad, maar helaas was het niet veel Het was wel even lekker om de boel op te frissen en de ruim 400 boerenkoolplantjes die ik afgelopen vrijdag en zaterdag geplant heb, vonden het wel fijn. Ik ben dus nog steeds druk met water geven. Daarnaast gaat het gewone werk ook door.

2018 07 12 preiplantjesMet hulp van een aantal helpende handen hebben we woensdag en donderdag 1750 preiplantjes in de grond gestopt. Met dank aan Jenny, Jannah, Gert, Veronika en Carla. En dank aan Ferry, die zo vriendelijk was om met zijn auto de plantjes in Diepenveen op te halen. Er is groenlof gezaaid. En het kwam binnen 4 dagen op! op. Ik heb 2 weken geleden zo'n 500 stoksnijbonen bij de stoken op het land gezaaid. Er is er helaas geen 1 opgekomen. Ik had ze 12 uur voorgeweekt, wat een gebruikelijke manier is. Ik vermoed dat de combinatie van de hoge temperatuur van de grond en de vochtige bonen, voor dodelijke (schimmel)aantasting heeft gezorgd. Ik kon nog 1 zakje zaad bij de Ulebelt kopen en heb dat in een grote bak voorgezaaid. Hopelijk komt dat goed op. Dan hebben we misschien straks toch nog een paar snijbonen.

 

 

 

Te oogsten

Uien: Staan rechts van het hoge peulen gaas. Uien kan je ook prima vers eten. Onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Het groene loof kan je ook eten. Als je het loof eraf snijd; niet op het teeltbed achter laten. Dat belemmerd het afrijpen van de rest van de uien. Ongeveer 1 ui per volwassene (ong. 250 gram, met loof 300 gram) Vooraan oogsten a.u.b.

(Kers)tomaat. Staan in de grote tunnelkas. Dus de kleine tomaatjes in de linker rij. 6 per volwassene. Ze rijpen misschien niet snel genoeg. Dus mochten de kerstomaten op zijn, dan mag je ook 1 grote vleestomaat(ongeveer 200 gram) oogsten. Je mag natuurlijk ook gewoon een vleestomaat i.p.v. kerstomaten nemen.

Kropsla (groene): Staat helemaal rechts op de tuin, rechts naast de zonnebloemen. Oogsten door met een mesje onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Gaat misschien schieten.

Courgette: De planten staan vlak bij de handpomp. De vruchten liggen in een kist bij de caravan of voorzichtig! met een mesje het steeltje van de courgette aan de plant doorsnijden. 1 per volwassene. Er is veel, dus 2 mag ook.

Komkommer: Ze liggen in een kist op een tafel bij de caravan of zelf oogsten in de grote kas. Graag de dikste nemen! Oogsten door steeltje door te snijden of knippen. 1 per volwassene.

Nieuw Zeelandse spinazie: Staat op rechter gedeelte van de tuin, achter de snijbiet. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengel-toppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Kapucijners: Staan aan het achterste gedeelte van het hoge gaas, de paarse peulen. Alleen de volronde peulen plukken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Aubergine: Liggen in een kistje bij de caravan of zelf in de grote kas oogsten. Alleen grote vruchten(vanaf 200gr) Nemen! Oogsten door steel van de vrucht door te knippen met een snoeischaar. Er is nu veel. Dus je mag wel 2 per volwassene.

Rode bietjes: Staan vlak bij de handpomp. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan links op de tuin. Vooraan beginnen met oogsten. s.v.p. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 300 gram/volwassene.

Opmerking: Graag de voor-geoogste groenten zoals courgette, komkommer of aubergine eerst uit de kist pakken. Indien op, dan zelf oogsten.

 

Voor de liefhebber

Sperziebonen: Groeien aan lage struikjes. Staan helemaal rechts op het land. Naast de paarse bijenplant phacelia. Als je rustig plukt, gebeurt er niets! Er zitten al overrijpe lichtere bonen tussen. De nog groene bonen nemen. Graag voorzichtig plukken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Zomerpastinaak: Dit zijn dunne pastinaakjes. Op het linker gedeelte, links naast de rode bietjes. Oogsten met een spitvork. Vooraan beginnen. Ongeveer 300 gram per volwassene. Loof mag je op het lege bed ernaast laten. Oppassen! Bij zonnig weer krijgen sommige mensen blaren bij aanraking van het blad. Dus voorzichtig onderaan beetpakken!.

Peultjes: Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. De niet geoogste peultjes worden dik. Die kan je dan nog als een soort erwtjes eten.

Koolrabi: Staat op rechter gedeelte. Links van de broccoli, achteraan. Oogsten door met een snoeischaar onderdoor te knippen. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Tuinmelde: Staat helemaal rechts op de tuin. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan nu de jonge bladeren. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Broccoli: Staat op het rechter gedeelte Stronk(je) uitzoeken en snijden. Alleen de stronkjes uitsnijden, want dan groeien er weer nieuwe stronkjes aan de plant. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Peterselie : Staat helemaal rechts op de tuin. 5 meter achter de dille. Plukken naar behoefte. Er staat zoveel dat je ook wat kan invriezen. Oogsten door af te snijden.


Jan-Jaap Scholten