Kas

2018 04 05 tunnelkasHet tuinwerk gaat gestaag door. De eerste meiraapjes zijn gezaaid en samen met Bram heb ik de tuinbonen gezaaid. Het opbouwen van de tunnelkas lukt goed, ondanks de enigszins kromme onderdelen. Henk heeft geholpen de grondankers in de grond te draaien en zoals je op de foto kunt zien; het werk is al een heel eind gevorderd.

Voorjaars-uitje

Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om samen met mij op het land te werken. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 14 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje! Dus zaterdag 14 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen. Tot nu toe hebben zich 9 personen opgegeven.

Financien

Elk jaar wordt de financiele balans opgemaakt. Dat heb ik voor 2017 ook gedaan. Vorige week heb ik het over de waarde van het oogstaandeel gehad. Dit keer zal ik het financiele resultaat van de Nieuwe Akker over 2017 bespreken.  De totale opbrengst bedraagt € 21893. De totale kosten zijn € 6068. Maakt het bedrijfsresultaat € 15824. Het resultaat ligt in de lijn van de voorgaande jaren. Door een lichte groei van rond de 10 deelnemers, ligt het resultaat ook zo'n € 2000 hoger dan in 2016. Het blijft voor mij nog een bescheiden inkomen. Wat iig prettig is, is dat ik geen belasting hoef af te dragen. Ik werk sinds 2 jaar met een boekhouder en dat werpt zijn vruchten af.

Te oogsten

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Bieslook: Staat op de kruidentuin. Bosje bij de grond afsnijden.


an-Jaap Scholten