Afgelopen zaterdag heb ik met Bram nog heerlijk op de natuurijsbaan van Harfsen geschaatst. De dag daarop heb ik een klepelmaaier geleend en alle koolstronken in stukken geklepeld. Tevens heb ik alle spullen zoals de kromme tunnelbogen, bordjes, prikkers, vlies- en gaasdoeken etc. van het land gehaald. Omdat de vorst nog in de grond zat, was het fijn om het land te bemesten. Immers vorig jaar heb ik nog op het land vast gezeten. Een volle vracht mest kan wel 3000 kg wegen. En als de grond bevroren is, zak je er niet in weg. Na wat moeite boer Berrie, waar ik de mest haal, te pakken gekregen. Ja ik kon mest halen en hij zou de verreiker klaar zetten. Dit is een hydraulisch aangedreven voertuig waar je goed mest mee kan laden. Bij een andere boer kon ik een mestwagen ophalen. Toen we maandagochtend de mestwagen klaar aan het maken waren, vroeg ik of ik ook een grote tractor van hem kon lenen. Nou, dat kon wel. Super de luxe, een zware tractor, met dichte cabine. Kom maar op met die 3000 kg!

2018 03 09 land bewerkenHeel mooi al die handige landbouwwerktuigen, maar ook wel spannend om mee te werken. Het zijn soms zeer kostbare werktuigen waar ik maar 1 keer per jaar mee werk. Het gaat dus ook niet altijd goed. Van de klepelmaaier kwam een olieleiding in de klepel. Er werd een stuk vanaf gerukt. Gelukkig kon ik wel door klepelen. Dat kost me dus een nieuwe olieleiding. Ik was met de luxe tractor het land aan het bemesten. Knalt opeens de achterruit van de tractorcabine in duizenden stukjes. Dat kost me dus een nieuwe achterruit. En ik was een halve dag bezig met stukjes glas op te ruimen. Donderdagochtend ben ik met ploegen begonnen.


2018 03 09 land bewerken 2Ik was lekker aan het ploegen en toen ik aan het eind van een ploegvoor de tractor weer wilde keren stonden de voorwielen 2 verschillende richtingen op! De stuurstang van het linker voorwiel was los geraakt. Er moet een koppeling vervangen worden. Zo zie je maar. Mijn werk is zelden saai en vol spannende momenten.Het land is nu voor ongeveer de helft geploegd. Zodra de tractor weer kan sturen en het weer goed is ga ik verder met ploegen.

Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om samen met mij op het land te werken. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 14 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini-uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje!

Dus zaterdag 14 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen.

Te oogsten

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Is weer flink gegroeid! Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.


Jan-Jaap Scholten