Het was even schrikken toen ik vorige week donderdag de ravage van de storm zag. Een Yurt in puin, oogstafdakje weg, nog een dakje weg, de grote kas platgedrukt, etc.,etc. Ik ging gelijk handelen en om hulp vragen. Het was hartverwarmend hoeveel mensen hun hulp aanboden. Er was zoveel hulp dat binnen 2 dagen nagenoeg alles opgeruimd was en de grote kas volledig gedemonteerd. Pas daarna kwam de impact bij mij. Ik had zondag een baaldag, maar kon gelukkig maandag de draad weer oppakken. De Yurt is dusdanig beschadigd dat ik onderdelen te koop heb gezet. En de houtkachel die in de Yurt stond is al verkocht. Ook ben ik met de grote kas aan de gang gegaan. Wat kost een nieuwe, valt er nog wat recht te buigen of kan je onderdelen los kopen? Het onderzoek loopt en gaande weg wordt duidelijk wat de beste oplossing word. Met een beetje geluk kan het redelijk goedkoop opgelost worden. Wordt vervolgd.

2018 01 25 deurOmdat ik er nu vooral voor wil zorgen dat er weer een grote kas komt, zet ik het kippenproject, waar ik het in de vorige nieuwsbrief over had, even op een laag pitje.

Afgelopen woensdag was het zo warm dat ik zonder jas, met slechts een trui aan, op de tuin kon werken! Was wel prettig! Naast nog wat dingen opgeruimd te hebben, ben ik begonnen met dingen repareren. Het houten fietsenrek op de parkeerplaats staat weer overeind en ik heb de kleine tunnelkas makkelijk toegankelijk gemaakt.

De deur schraapt niet meer over de grond en gaat nu soepel open. En ik heb houtsnippers gestrooid. Immers de oogstlijst, weegschaal, oogstmesjes en dergelijken liggen nu op de tafel in de kleine kas. Is wel prettig als je daar makkelijk bij kan.

2018 01 25 snijbietDoor deze zachte winter is er relatief nog veel groente en groeit alles ook nog langzaam door. Het groen van de pastinaak is goed zichtbaar waardoor je kunt zien waar die zit. En ook de winterwortel doet het nog goed! Als je winterwortel oogst is het goed om alle wortels op die plek te oogsten! Er worden af en toe wortels overgeslagen, die daarna makkelijk vertrapt worden. Door zorgvuldig te oogsten, hebben we met zijn allen meer!

Gisteren heb ik snijbiet geoogst. Met prachtig kleurrijk en mals blad. Daar word ik blij van!


 

 

Te oogsten

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst diep!los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Er is nog heel veel prei! Oogsten naar behoefte.

Winterpostelein; Staat in de kleine tunnelkas, links. Voorzichtig tussen de rijtjes stappen! Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten a.u.b.

Winterwortel: Staat helemaal rechts op de tuin. Met de spitvork uitsteken. Oogsten naar behoefte.

Boerenkool en Palmkool: Op het gedeelte links van de grote tunnelkas. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat rechts op de tuin. Naast de zomerwortel. Deze lange zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Er zijn 4 rijen. Je graaft eerst vlak naast een buitenste de rij een gleuf van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Rode bieten: Het zijn vooral hele grote bieten. Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram of grote biet per volwassene.

Pastinaak: Staan op het rechter gedeelte van de tuin. Zie bordje. Oogsten met een spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staat in de kleine tunnelkas, helemaal rechts. Oogsten door voorzichtig uit de grond te trekken. 1 bosje per volwassene.

Voor de liefhebber:

Spruiten: Je moet wel even zoeken. Staan vlakbij de handpomp. Zie bordje. Oogsten door de spruiten af te breken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer: Staat achter de kruidentuin(Is het omgaasde gedeelte) Oogsten; Dichtstbijzijnde rij beginnen. Voorzichtig met een spitvork of greep ruim voor de stengel steken. En de knolletjes uit de grond halen. Waarschijnlijk zitten ze ook aan weerszijden onder het gras. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op rechter gedeelte. Achteraan. Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. De vorst is er overheen gegaan. Maar waarschijnlijk is het binnenste nog bruikbaar. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 250 gram/volwassene.

Witlof” Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op ongeveer 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 4 weken heb je witlof.

Groenselderij: Staat vlak bij de handpomp. Zie bordje. De vorst is er overheen gegaan. Maar het binnenste is nog bruikbaar. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Succes met de oogst!




Jan-Jaap Scholten