Zon, regen en planten

Eindelijk weer regen! Daar ben ik blij mee. Langdurige droogte in combinatie met hoge temperaturen maakt dat planten in de overlevingsmodus gaan. En dat betekent snel voor nageslacht zorgen. Dus bloeien en zaden maken. Dus sla gaat schieten, peultjes komen in drie dagen te voorschijn en aardbeien kleuren snel rood. Ik was redelijk druk met water geven. En om dan de planten in de kassen en de jonge aanplant op de tuin in leven te houden is een aardige uitdaging. Ondanks het droge weer, is het planten en zaaien ook gewoon door gegaan. Er is pompoen, rode kool en spruitkool(2e keer) uitgeplant. Er is suikermais(3e keer) en pompoen(2e keer) voorgezaaid. En in de volle grond is pastinaak(2e keer), winterwortel(2e keer) en witlof gezaaid. Ik ben de laatste tijd flink met kweekgras bestrijden bezig geweest. Er zijn aardig wat plekken waar veel kweekgras in de grond zit. Dit is een onkruid wat zich vermeerderd via wortelstokken. Als je hem schoffelt, snij je de wortels in stukjes. En elk stukje wordt weer een plantje. Dus het is de kunst om dit kweekgras met wortel en al uit de grond te krijgen. Als er in een teeltbed veel kweekwortels zitten, ga ik eerst met de triltandcultivator achter de tractor, diep door de grond. De is een soort reuzen hark waarmee ik de wortels uit de grond probeer te harken. De wortels moeten na een hark-beurt met de hand van het land geraapt worden. En dan weer harken en weer rapen en weer harken en weer rapen, totdat het schoon is. Een arbeidsintensief werkje. Heb het een keer samen met Jenny en een keer met Brigitte en Jannah mogen doen. Toen schoot het lekker op!

Wasdom

Over onkruid gesproken. Als je naar het begin van het teeltbed loopt, waar we gezamenlijk uien telen, ziet het er mooi uit. Mooi schoon, nauwelijks onkruid, planten die genoeg water gehad hebben. Een plaatje. Maar als je wat beter kijkt, verder naar achteren, dan verandert het beeld. Loop je daar naar toe, dan zie je dat daar, nog hele stukken in het onkruid staan. Daar is nog niet gewied en de uien …....verdwijnen langzaam. Het zou mooi zijn als we deze uien ook nog kunnen helpen tot wasdom te komen. Dus als je gaat oogsten en je kan 10 minuutjes onkruid trekken..........graag achteraan bij de uien. Als 6 mensen dit doen is er toch weer een uur gewied!

Ambassadeur

2017 06 08 ambasadeurAanstaande zondagmiddag is het Open dag op de tuin. Deze dag organiseer ik met het doel nieuwe leden te werven. Ondanks dat Monique een mooi persbericht met de pakkende titel; Tuin, Tassen en Theater heeft geschreven is het voor zover ik weet niet in een papieren krant geplaatst. Meestal plaatst de Deventer Post het wel. Maar dit keer staat het alleen in de digitale versie. Link; http://www.deventerpost.nl/nieuws/landbouw-visserij/178011/tuin-tassen-en-theater-bij-de-nieuwe-akker Ook Schalkhaar.nu heeft hem op de website gezet. Heb niet het idee dat veel mensen de lokale digitale krantjes lezen. Dus helaas. De beste ambassadeurs van de Nieuwe Akker zijn nog altijd de leden zelf. Je vertelt enthousiast aan je moeder over de tuin. Iemand eet bij je en proeft de groenten van de tuin. Of je vertelt het aan vrienden, je buurvrouw, je cursusgroep, etc. Deze Open dag is een uitgelezen moment om deze personen daadwerkelijk de tuin te laten zien en te laten beleven. Alle bezoekers kunnen onder begeleiding zelf groenten gaan oogsten en meenemen. Er is koffie, thee en sap. En een wijnproeverij. Daarnaast is er een leuk programma met kunst en theater. Dus neem iemand mee. Of als je zelf niet kunt, stuur een uitnodiging! Bijvoorbeeld met bovenstaande link naar de Deventer Post.

Kunstenaar Thera Dusseldorp laat op de Open dag haar kleurrijke handgemaakte tassen zien.

Hoe te oogsten?

Dille en …..... Koriander. Wat ik zie is dat sommigen de hele plant oogsten. Dat is niet de bedoeling! We hebben met z'n allen meer, als we alleen de kleine zijtakjes en toppen plukken. De plant kan dan nog weer nieuwe blaadjes laten groeien. Datzelfde geldt ook voor de tuinmelde. Graag alleen bladeren en toppen plukken. Als je goed kijkt zie je in de “oksels” al de nieuwe bladknoppen zitten.

Te oogsten:

Peultjes; De eerste peultjes zijn er. En er is veel! Staan rechts naast de grote tunnelkas, aan het hoge gaas. Oogsten door de grootste peulen van de plant te plukken. Met 1 hand de plant op zijn plek houden en met de andere peultje losbreken of met de goede 1- hand techniek peultje oogsten, zonder de plant van het gaas los te trekken! Richthoeveelheid; Ongeveer 100 gram per volwassene. Je mag meer plukken tot het 3 dubbele.

Bosuitjes: Staan op het rechter gedeelte van de moestuin, vooraan. Niet bij de gewone uien oogsten! Alleen daar waar het bordje “bosui” bij staat. Het zijn uienplantjes, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Tuinmelde: Staat vlak bij de handpomp. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan alleen de grootste bladeren of de toppen door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 400 gram per volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Alleen blad plukken ! Dus de zijtakjes of toppen. Een bosje per persoon.

Savooi kool: Staat vlak bij de pomp. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200gram/volwassene.

Meiraapjes: Staan vlak bij de handpomp. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. 4 per volwassene.


Voor de liefhebber:

Rode bessen: Staan naast het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Oogsten door te plukken. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Aardbeien: 2 rijen van 50 meter lang. Op het zwarte gronddoek. Evenwijdig aan het lange pad van de parkeerplaats naar de tuin. Er is niet zoveel. Een bescheiden portie plukken. Zolang de voorraad strekt.

Rode bietjes: Staan in de kleine tunnelkas. Aan de rechterkant. 2 grotere of 3 kleinere bietjes per volwassene, Zolang de voorraad strekt.

Sla: Staat links achteraan op de tuin. Gaat schieten. Mooie uitzoeken en onderdoor doorsnijden. 1 per volwassene

Koriander: Staat achter de Dille. Alleen blad plukken ! Dus de zijtakjes of toppen. Bosje voor vers gebruik. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

 

Veel plezier met de oogst!


 Jan-Jaap Scholten