Wat een warmte de afgelopen dagen.

Ben blij dat het nu weer wat normaler is. Gelukkig zijn alle uitgeplante plantjes de hitte goed doorgekomen. Kwestie van vaak water geven. Een flinke regenbui af en toe, zou fijn zijn. De grond van de tuin begint nu te droog te worden. Ik heb de aardbeienplanten al 2 keer watergegeven. Maar het lijkt maar ten dele te helpen. Mogelijk dat mollengangen hier debet aan zijn. We krijgen een bescheiden oogst. Het zaaien en planten gaat gewoon door. De afgelopen tijd is er spruitkool, savooi kool, knolselderij, courgette, pompoen, paprika en suikermais uitgeplant. En er is zomerwortel, bietjes en peterseliewortel gezaaid.

Hulp voor de Open dag en flyers verspreiden

11 juni is er Open dag op de tuin. Van 13:00 – 17:00 uur. Er hebben zich 4 vrijwilligers aangemeld. Fijn! Ik zoek nog 2 mensen die willen helpen met de verkoop van oogsttasjes en helpen oogsten. 1 persoon van 1300-1500 en 1 persoon van 1500-1700 uur. Dit doe je samen met een andere vrijwilliger. Ik leg natuurlijk van te voren uit, hoe en wat.

 Ik heb 2500 flyers laten drukken. Dan hoeven we niet zuinig te doen. Ik ben begonnen met het verspreiden van de flyers. Stapeltjes op plekken waar veel mensen komen, zoals bibliotheken, De Ulebelt, Fooddock etc. Daarnaast worden ze in Schalkhaar en de Vijfhoek ook huis aan huis bezorgd. Wil je hierbij helpen? Dan hoor ik dat graag! Als je dan even contact met me opneemt dan leg ik de gewenste hoeveelheid voor je klaar op de tuin. Je mag er sowieso altijd een paar meenemen voor bekenden in je eigen omgeving. Je vind die flyers op de linker wand van het afdakje op de tuin. In de bijlage zet ik ook de digitale versie. Dan kan er ook via internet verspreid worden. De Open dag staat ook uitgebreid op de website van de Nieuwe Akker vermeld. Inclusief foto's en achtergrond informatie over de kunstenaars en andere programma onderdelen.

Het bod op kavelnr. 23 van het Linderveld is uitgebracht!

Erg spannend. Ik heb er een begeleidende tekst bij gedaan. Een introductie over de Nieuwe Akker en de voordelen voor de Gemeente bij een positieve gunning op een rijtje. Bevriende relaties hebben ook een bod, mede voor de Nieuwe Akker, uitgebracht op 2 kavels met een totale oppervlakte van 20 ha. Ook heel spannend. En St. IJssellandschap heeft een bod op alle kavels uitgebracht. Bij gunning aan Ijssellandschap kan de beoogde nieuwe biologische melkveehouder er voor kiezen om de Nieuwe Akker ook een plek te gunnen. Dus er zijn 3 kansen! Ik zit er over te denken om de pers op te zoeken. We hebben wel een mooi verhaal te vertellen en het kan de kansen vergroten!

Promotiewerk

2017 06 01 promotie

De Nieuwe Akker op de braderie in Schalkhaar, afgelopen zondag.


Te oogsten:

Bosuitjes: Staan op het rechter gedeelte van de moestuin, vooraan. Niet bij de gewone uien oogsten! Alleen daar waar het bordje “bosui” bij staat. Het zijn uienplantjes, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 6 per volwassene. Graag vooraan beginnen met oogsten.

Tuinmelde: Staat vlak bij de handpomp. Vooraan. Is een bladgroente. Vergelijkbaar te gebruiken zoals spinazie en snijbiet. Je oogst hiervan de grootste bladeren door die te plukken. Er groeit dan in de bladoksel weer nieuwe. Richthoeveelheid: ongeveer 300 gram per volwassene.

Dille: Staat achter de tuinmelde. De bladeren zijn te gebruiken als smaakmakers van zure room, yoghurtgerechten, sauzen, salades, vlees en vis. Blad plukken. Een bosje per persoon.

Savooi kool: Staat vlak bij de pomp. Mooie uitzoeken en onderdoor steel doorsnijden of knippen. Je mag er 1 per volwassene.

Jonge snijbiet: Staat links op de tuin, vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 200gram/volwassene.

Meiraapjes: Staan vlak bij de handpomp. Zijn kleine witte knolletjes en aan de bovenkant zijn ze een beetje roze/paars. Mogelijk aan de onderkant wat wormgaatjes. Kan je gewoon weg snijden. Meiraap kan je zowel rauw eten, als koken. Oogsten door ze uit de grond te trekken. Vooraan beginnen met oogsten. 4 per volwassene.


Voor de liefhebber:

Rode bietjes: Staan in de kleine tunnelkas. Is experiment. Daarom is er niet zoveel. 2 grotere of 3 kleinere bietjes per volwassene. Oogsten door onderaan vast te pakken en bietje uit de grond trekken. Zolang de voorraad strekt.

Kropsla: Staat links achteraan op de tuin. Gaat schieten. Mooie uitzoeken en onderdoor doorsnijden. 1 per volwassene

Radijs: Staan achter de meiraap. Sommigen zijn te groot. Oogsten door het plantje onderaan vast te pakken en het radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 8 per volwassene

Koriander: Staat achter de Dille . Bosje blaadjes plukken voor vers gebruik. Zolang de voorraad strekt.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te bestellen. Zet ik dan klaar op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.


Veel plezier met de oogst!

Jan-Jaap Scholten