Jaarvergadering en de toekomst

In het vorige oogstbericht heb ik het gehad over de toekomst van de Nieuwe Akker. We zijn het afgelopen jaar in de zoektocht naar mogelijkheden van een vaste plek voor de Nieuwe Akker een heel eind gekomen. We zijn nadrukkelijk in beeld bij St Ijssellandschap. En als zij het Linderveld gaan kopen is er ook plek voor de Nieuwe Akker. In maart volgend jaar wil de gemeente het Linderveld in de verkoop doen. Er is echter geen enkele zekerheid dat het aan Ijsselandschap verkocht wordt. Wbt de huidige locatie geld hetzelfde. Rentree, de grond eigenaar en Ijssellandschap zijn goedwillend, maar hier is er ook geen duidelijkheid. De Nieuwe Akker heeft nog in ieder geval recht op 1 jaar pacht. Maar inzake het verkrijgen van een vaste plek voor de Nieuwe Akker is verstandig om nu te handelen, want dit soort zaken vraagt nu een maal tijd. Een optie die ik in het vorige oogstbericht noemde is dat “leden”, dus de consument geld inlegt voor het realiseren van “een boerderij” . Ik schetste een plaatje. Een hectare grond kost bijvoorbeeld € 60.000. Als 100 leden € 600,- inleggen zou je dus die grond kunnen kopen. Theoretisch. Ik kreeg van een aantal leden positieve reacties. Dat ze wel mee willen in zo'n constructie. Erg fijn.

Het lijkt mij een goede zaak om het tijdens de jaarvergadering op 10 januari over de toekomst van de Nieuwe Akker te hebben en daar besluiten te nemen. Het lijkt mij zinnig om informatie over dit soort constructies te verzamelen en te polsen wie van de huidige deelnemers, positief staan en geld zouden willen steken in dit soort constructies. Dus als je dat nog niet gedaan hebt, schrijf in je agenda; Dinsdag 10 januari, 19:30-22:00 uur Jaarvergadering Nieuwe Akker. De locatie is De Groene Golf te Deventer aan de Gooierstraat 9.

2016 12 rode kool


Groenten

De groenten hebben de vorst goed doorstaan. Het vliesdoek heeft zijn werk gedaan. De wortels, snijbiet, groenselderij en rucola zijn dus nog steeds te oogsten.

Voordat het hard ging vriezen heb ik ook de rode kool van het land gehaald en opgeslagen. Nu de vorst weer even weg is kan de kar met de kool op de tuin gezet worden. Hij staat in de “tractor-schuur” , naast de caravan.

 


Te oogsten:

Rode kool: Ligt in de groene kar in de “tractor-schuur” naast de caravan. Sommige hebben aan de buitenkant wat lichte vorstschade en dus slecht blad. Als je die afpelt zit er meestal een hele mooie kool onder. Een kleine voor 1 persoon. Een wat grotere voor meerpersoonshuishoudens.

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 250 gram per volwassene.

Spruiten: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Dikste spruiten plukken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 250 gram per volwassene

Boerenkool of palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Wortel: Lekker zoet. Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin. Zie bordje. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rucola: Staan links van de uitgebloeide zonnebloemen, achteraan. Lichte vorstschade mogelijk. De rest is nog prima groente. .Oogsten door blaadjes te plukken.


Voor de liefhebber:

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan.  Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. De wat kleinere blaadjes in het midden van de plant zijn goed door de vorst gekomen. Die dus oogsten.  Richthoeveelheid: Ongeveer 150 gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat links van de pompoenen, halverwege het land. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein: Een bladgroente. Is nu wel stevig en aan het bloeien. Te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Witlof: Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 3 weken heb je witlof.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien. Zolang de voorraad strekt.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 5,00 voor 450gram. € 10,00 voor 1 kilo.

 

Cadeautip: Geef iemand een oogstbon cadeau ! Een origineel cadeau. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten