De Nieuwe Akker werkt volgens de principes van de CSA. CSA staat voor Community Supported Agriculture. Door de Gemeenschap Gesteunde Landbouw. Dit jaar is er geen CSA-conferentie. De Belgen waren dit jaar aan de beurt om het te organiseren. Alleen hebben ze i.p.v. de winter-conferentie , afgelopen zomer het 10 jarig bestaan van het eerste CSA-zelfoogsttuin in Vlaanderen gevierd. Ik vind het erg fijn om op zo'n conferentie te zijn. Hier komen mensen die hetzelfde doen als ik. We wisselen ervaringen uit, we leren van elkaar en doen inspiratie op. Gelukkig organiseren de “Toekomstboeren” aanstaande zaterdag een middag over CSA. Kan ik weer een beetje aan mijn trekken komen. Ben ook maar gelijk lid geworden van deze club.

10 januari hebben we de jaarevaluatie. Een vraag die ik dan ga stellen is; Welke 3 producten die de tuin zou kunnen voort brengen mis je? En welke 3 producten die de tuin voortbrengt hoeven voor jou niet? Ook producten waar je veel te weinig van kan oogsten mag je noemen. Echter niet meer dan 3. Ik wil namelijk zoveel mogelijk wenselijke producten aanbieden. Maar geen ongewenste producten. Zonde van het werk. Dus denk hier alvast over na. Rode bieten hoef je niet te noemen, want die ga ik sowieso meer telen, volgend jaar.

De prei staat er mooi op. We gaan beginnen met oogsten. De prei is niet heel lang. Dat komt omdat de plantjes door de leverancier zijn opgekweekt in perspotjes. Die krijg je niet zo diep in de grond. Ik ga kijken of ik preiplantjes kan krijgen die zijn opgekweekt als “speedlings”. Die krijg je namelijk wel diep de grond in. De spruiten zijn door het zachte weer behoorlijk groot gegroeid. Dus die gaan we ook weer oogsten.

2016 11 25 witlofNog even over de witlof. Het lijkt misschien wat ingewikkeld om zelf witlof te trekken. De website waar ik naar verwijs is heel uitgebreid. Maar ik hou van makkelijk dus ik zal uitleggen hoe ik het doe. Ik steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten.

Vervolgens de emmer/pot rechtop zetten en eventueel wat aarde aanvullen en een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 3 weken heb je witlof.


Te oogsten:

Prei: Zie je vanaf de pomp wel staan. Oogsten door met de spitvork de prei eerst los te steken. Dan onderaan vastpakken en uit de grond te trekken. Het mooie groen is ook prima om te eten! Ongeveer 200 gram per volwassene.

Spruiten: Staan rechts naast de grote tunnelkas. Dikste spruiten plukken. De kleinere groeien nog groter. Ongeveer 250 gram per volwassene

Savooi kool: Staat helemaal rechts achteraan, Loop langs de grote tunnelkas naar achteren tot aan het weiland en dan naar rechts. Zie bordje. Is een grote lichtgele kool. Bloemendaalse Gele. Met groot mes of snoeischaar onderdoor knippen. Lichte vorstschade mogelijk. Bevroren delen verwijderen. Daaronder prima groente. Naar behoefte oogsten.

Groenlof: Staat op linker gedeelte. Achter waar de venkel stond. Lichte vorstschade mogelijk. Bevroren delen verwijderen. Daaronder prima groente. Kan je ook goed stamppot van maken, a la andijvie. Of salade a la witlof. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Langs de grote tunnelkas helemaal naar achteren lopen en dan op het weiland rechtsaf, tot aan bordje. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren zien er niet zo mooi uit, maar daaronder is het prima kool! Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Wortel: Lekker zoet. Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin. Zie bordje. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Is afgedekt. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Boerenkool of palmkool: Op het rechter gedeelte van de tuin. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterpostelein: Een bladgroente. Goed te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor.  Sommige planten hebben bloemetjes. Kan geen kwaad. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken s.v.p. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Witlof, om thuis te trekken! Staat helemaal rechts. Steek een aantal witlof planten uit. Snij het loof vanaf 2 cm boven de wortel af. Ik kort alle wortels in op 20 cm. Ik pak een emmer of grote bloempot en leg die op zijn kant. Ik leg een klein laagje aarde in de zijkant van de emmer/pot. En daarop een paar wortels en dan weer een laagje aarde. En dan weer wortels, en weer aarde. Totdat de emmer/pot vol is. Zorg ervoor dat de bovenkant van de wortels op gelijke hoogte zitten. [foto]Emmer/pot rechtopzetten en eventueel een klein beetje water geven. Op een warme plek zetten(13-18 °C) en licht weg houden. Bijvoorbeeld door er een bloempot op zijn kop erover heen te doen. Na ongeveer 3 a 4 weken heb je witlof.

Pompoen: In de kleine tunnelkas liggen nog wat pompoenen voor de liefhebber. Omdat de muskaatpompoenen zo groot zijn vind ik het ook oké als je maar een halve of kwart pompoen mee wil nemen. Ik zal een mes en verpakkingsfolie op de tafel in de tunnelkas klaar leggen.

Groenselderij: Staat links van de pompoenen, halverwege het land. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Rucola: Staan links van de uitgebloeide zonnebloemen, achteraan. Lichte vorstschade mogelijk. De rest is nog prima groente. .Oogsten door blaadjes te plukken.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Nog voor de liefhebber. Zolang het nog oogstbaar is.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 4,50 voor 450gram. € 9,00 voor 1 kilo.

Kadotip: Geef iemand een oogstbon kado ! Een origineel kado. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten