Nu het op de tuin wat rustiger wordt, is er weer meer tijd voor andere zaken. Ik wil graag een schijveneg voor achter de tractor hebben. Hierdoor kan ik de gewasresten en groenbemesters heel oppervlakkig in de grond werken. Dit is een stap op weg naar een teeltsysteem zonder te ploegen. Dat is beter voor het bodemleven en dus voor de bodemvruchtbaarheid en ik kan dan per teeltbed de grondbewerkingen doen. En is daardoor een stap naar het jaar rond groenten aan kunnen bieden. Dus ik op zoek naar een tweedehands schijveneg. Ik zoek een wat ongebruikelijke, smalle maat. Ik ging er al van uit dat ik het apparaat zelf smaller zou moeten maken. Na een uurtje op internet rondkijken, blijken ze in Polen de breedte maat die ik nodig heb, gewoon nieuw te maken en voor een heel schappelijke prijs! Ik denk dat ik met een Pool aan moet pappen, die wat bij wil verdienen. Het apparaat kan op een stevige aanhangwagen en er gaan natuurlijk regelmatig Polen van hier naar Polen en weer terug. Dus als je zo'n Pool kent, dan hoor ik dat graag. Ik wil ook graag zelf olie uit zaden en noten kunnen persen. Er is een handig klein handoliepersje op de markt. Kost nieuw 100 euro. Dus ik weer op internet zoeken en ja hoor na een tijdje vind ik er een, voor € 40,-. Ligt echter wel in Schijndel, vlak bij 's-Hertogenbosch. Dus als er iemand deze maand in de buurt van Schijndel komt en dat apparaatje voor mij kan oppikken, hoor ik dat graag!

 

2016 11 03 pompoenen in de kas

 

Ik heb vanwege de dreigende nachtvorst de pompoenen van het land gehaald en in de kleine tunnelkas opgeslagen. Dit voor diegene die nog geen of heel weinig pompoenen hebben gehad. Er liggen verschillende soorten; de flesvormige licht bruine pompoen butternut, de kleine witte sweet dumpling en de grote groene muskaat pompoen. Van die laatste heb ik gisteren een heerlijke currysaus gemaakt. Was ook heerlijk met fijn gesneden Chinese kool die ik er op het laatst door gedaan heb! En omdat hij zo groot is heb ik de rest in blokjes in de diepvries gedaan. Het vruchtvlees is diep oranje en ik vind deze pompoen het lekkerst. Omdat ze ze groot zijn vind ik het ook wel oké als je maar een kwart pompoen mee wil nemen. Ik zal een mes en verpakkingsfolie op de tafel in de tunnelkas klaar leggen.

Jaarvergadering.

Elk jaar evalueren we het afgelopen seizoen en bespreken we wat we graag anders zien en hoe we bepaalde zaken nog beter kunnen krijgen. Hier worden beslissingen genomen, dus wees erbij! Om het wat dynamischer te maken, werken we ook in groepjes. Deze bijeenkomst heb ik gepland op dinsdag10 januari, s'avonds. Lokatie: De Groene Golf in Deventer. Dus zet vast in je agenda! Ik kom later nog terug op de inhoud.

 

Te oogsten:

Boerenkool of palmkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op linker gedeelte. Achter waar de venkel stond. Kan je ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Winterpostelein: Een bladgroente. Goed te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor.  Sommige planten hebben bloemetjes. Kan geen kwaad. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat op rechter gedeelte, achteraan. Langs de grote tunnelkas helemaal naar achteren lopen en dan op het weiland rechtsaf, tot aan bordje. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Zomerwortel: Jonge bospeen! Lekker zoet. Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Groenselderij: Staat links van de pompoenen, halverwege het land. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Pompoen: In de kleine tunnelkas. Voor diegene die nog geen of heel weinig pompoenen thuis hebben. Er liggen verschillende soorten; de flesvormige licht-bruine pompoen Butternut, de kleine witte Sweet dumpling en de grote groene muskaat pompoen. Allemaal eetbaar. Kwart muskaatpompoen kan ook. Er ligt een mes en verpakkingsfolie. Hoeveelheid. Butternut en Sweet dumpling; 1 per volwassene. Muskaat pompoen; Een hele per gezin of een stuk eraf snijden.

Andijvie: Staat achter de courgettes. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Knolselderij: Voor diegene die dit seizoen nog niet gehad hebben! Staat op linker gedeelte van de tuin. Met een groot mes de wortels door snijden of met een spitvork uit de grond halen. 1 per volwassene

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten bij de rechter rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. Even voorzichtig van boven opentrekken. Er moeten lichtgele of gele volronde korrels te zien zijn. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Let op. In de “oksels” zitten nu de zaadjes. Zijn kleine harde bolletjes. Dat kauwt wat minder lekker. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Rucola: Staan links van de uitgebloeide zonnebloemen, achteraan. Oogsten door blaadjes te plukken.

Keuze; Omdat de tomatenplanten ziek waren van de fytophtera-schimmel heb ik om een groot deel van de oogst te redden, gespoten met Bordeauxse pap. Dat bestaat uit kopersulfaat, een blauw kristal wat goed oplosbaar is in water. Is het schadelijk? Daarover verschillen de meningen. Volgens mij valt het wel mee. Als je de tomaten maar goed wast met water! In Frankrijk is het in de biologische wijnbouw toegestaan voor de druiventeelt. In Nederland niet. Zo zie je maar weer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan moet je ze gewoon niet oogsten. Een relativerende opmerking; Bijna alle wijn, dus ook de biologische Franse wijn, wordt met hulp van kopersulfaat gemaakt. Dus als je regelmatig een wijntje drinkt...........Dus de keuze is aan een ieder om deze tomaten wel of niet te eten. Hetzelfde geldt voor de paprika's. Want die groeien naast de tomaten.

Groene paprika's. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Liggen in een kist onder het afdakje. Hoeveelheid; Ongeveer 200 gram per volwassene.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 4,50 voor 450gram. € 9,00 voor 1 kilo.

Kadotip: Geef iemand een oogstbon kado ! Een origineel kado. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten