2016 10 29 houtkachelNadat ik vorige week de grond in de grote tunnelkas goed los getrokken had, kon ik nieuwe groenten gaan zaaien. Spinazie, winterpostelein en veldsla zijn gezaaid. Altijd weer spannend hoe het opkomt. Verder heb ik een kistje knoflook gekocht. De teentjes zet je dan nu in de grond, zodat je volgend jaar dikke knoflook krijgt. De dunnere knoflookteentjes zet ik in de tunnelkas. Dan kunnen we deze winter nog het heerlijke groen van de knoflook eten. Is een variant op bosui, zeg maar. Toch leuk wat je allemaal niet met een kas kan! Omdat het steeds kouder wordt en we toch nog aan het werk zijn op het land, leek het me wel prettig om een simpel houtkacheltje te hebben in de kleine tunnelkas. Even een half uurtje voor de pauze aansteken en je kan heerlijk droog en warm je koffie opdrinken. Ik had wel eens gezien dat ze een houtkachel van een olie-drumvat hadden gemaakt. Een buurman had zo'n vat bij het oud-ijzer liggen en die kreeg ik zo mee. Toevallig lag er ergens anders nog wat pijp en toen ben ik aan het knutselen gegaan. Eerst buiten getest en de verf eraf laten "branden" De test buiten ging goed. Wat extra pijp voor het rookkanaal gekocht en vervolgens de kachel in de kleine tunnelkas gemonteerd. Vervolgens de kachel aan gestoken en hij doet het prima.
Voortaan zitten we er warmpjes bij!

Jaarvergadering. Elk jaar evalueren we het afgelopen seizoen en bespreken we wat we graag anders zien en hoe we bepaalde zaken nog beter kunnen krijgen. Hier worden beslissingen genomen, dus wees erbij! Om het wat dynamischer te maken, werken we ook in groepjes. Deze bijeenkomst heb ik gepland op 10 januari, s'avonds. Dus zet vast in je agenda! Ik kom later nog terug op de inhoud.

Deze week boerenkool en groenlof erbij om te oogsten. Groenlof is familie van de witlof en is ook wat bitter. Je kan er onder andere goed stamppot van maken.


Te oogsten:

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Groenlof: Staat op linker gedeelte. Achter waar de venkel stond. Kan je goed ook goed stamppot van maken, al la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Winterpostelein: Een bladgroente. Goed te gebruiken als salade. Staat vanaf de pomp gezien, iets naar links en dan rechtdoor.  Sommige planten hebben bloemetjes. Kan geen kwaad. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Chinese kool: Staat links van het gaas. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Zomerwortel: Jonge bospeen! Lekker zoet. Staat helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij het loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat links op de tuin. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de wortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten bij de rechter rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. Even voorzichtig van boven opentrekken. Er moeten lichtgele of gele volronde korrels te zien zijn. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. Er staat nog veel. Je mag er wel 2 per volwassene.

Groenselderij: Staat links van de pompoenen, halverwege het land. Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet:Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Let op. In de “oksels” zitten nu de zaadjes. Zijn kleine harde bolletjes. Dat kauwt wat minder lekker. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Andijvie: Staat achter de courgette's. Oogsten door laag onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staan achter de raapstelen. Oogsten door bosje met wortels uit de grond te trekken.

Groene paprika's. Zijn bespoten, lees hieronder bij Keuze. Liggen in een kist onder het afdakje. Hoeveelheid; Ongeveer 200 gram per volwassene.

Keuze; Omdat de tomatenplanten ziek waren van de fytophtera-schimmel heb ik om een groot deel van de oogst te redden, gespoten met Bordeauxse pap. Dat bestaat uit kopersulfaat, een blauw kristal wat goed oplosbaar is in water. Is het schadelijk? Daarover verschillen de meningen. Volgens mij valt het wel mee. Als je de tomaten maar goed wast met water! In Frankrijk is het in de biologische wijnbouw toegestaan voor de druiventeelt. In Nederland niet. Zo zie je maar weer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan moet je ze gewoon niet oogsten. Een relativerende opmerking; Bijna alle wijn, dus ook de biologische Franse wijn, wordt met hulp van kopersulfaat gemaakt. Dus als je regelmatig een wijntje drinkt...........Dus de keuze is aan een ieder om deze tomaten wel of niet te eten. Hetzelfde geldt voor de paprika's. Want die groeien naast de tomaten.

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Tijm: Staat langs het akkerpad bij de bessen struiken. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Honing van de tuin. Bij Jan-Jaap te verkrijgen op de tuin. € 4,50 voor 450gram. € 9,00 voor 1 kilo.

Kadotip: Geef iemand een oogstbon kado ! Een origineel kado. € 19,50 voor 4 weken oogsten. Bij mij te verkrijgen. Zal ze ook standaard op de tuin leggen.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

 
Jan-Jaap Scholten