2016 08 18 tomatenKeuze

Omdat de tomatenplanten ziek waren van de fytophtera-schimmel heb ik om een groot deel van de oogst te redden, gespoten met Bordeauxse pap. Dat bestaat uit kopersulfaat, een blauw kristal wat goed oplosbaar is in water. Is het schadelijk? Daarover verschillen de meningen. Volgens mij valt het wel mee. Als je de tomaten maar goed wast met water! In Frankrijk is het in de biologische wijnbouw toegestaan voor de druiventeelt. In Nederland niet. Zo zie je maar weer. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan moet je ze gewoon niet oogsten. Een relativerende opmerking; Bijna alle wijn, dus ook de biologische Franse wijn, wordt met hulp van kopersulfaat gemaakt. Dus als je regelmatig een wijntje drinkt...........

Dus de keuze is aan een ieder om deze tomaten wel of niet te eten. Hetzelfde geldt voor de paprika's. Want die groeien naast de tomaten.


Oogstfeest

Op het jaarlijkse oogstfeest vieren we de rijke oogst van de Nieuwe Akker en bieden we de gelegenheid om mensen kennis te laten maken met de tuin. In de hoop dat er meer leden bij komen. Immers zonder voldoende leden, wordt het lastig om de tuin voort te laten bestaan. En de ervaring leert, dat vooral als iemand op de tuin is geweest, het enthousiasme wordt gewekt om het uit te proberen. Ik nodig je hierbij uit voor het oogstfeest op 4 september. En neem iemand mee! Je buurvrouw, je schoonvader, je geliefde, een vriend, een ......... Iedereen is welkom. En het gaat heel leuk worden. Het dreigt een Foodfestival te worden. Anouk van Alles zelf maken komt weer met haar bijzondere gerechten. En Soep in de tuin laat haar heerlijke soepen proeven. En natuurlijk is de inmiddels befaamde uiensoep van Bep ook van de partij. Maroesja en Nikki komen met hun heerlijke biologische wijnen. En Vincent gaat toveren met groenten van de tuin. Inmiddels is de forrelenrokerij van Bert ook van de partij. Kinderen kunnen zelf stokbroodjes boven het vuur bakken. En nog veel meer. Ben nog bezig met de live-muziek. Dus als je nog iemand kent die een muzikale bijdrage wil leveren, op accordeon, gitaar of viool of...hoor ik dat graag. Ik wil er ook wel voor betalen. Het feest begint om 14.00 uur. Eten en drinken is er tot 20.00 uur. De rondleidingen over de tuin zijn tot 18:00 uur.


Hulp

Er zijn 2000 flyers voor het foodfestival op de Nieuwe Akker gedrukt. Ik zoek nog mensen die flyers door brievenbussen willen doen. Eventueel bij jou in de buurt. Een uurtje is al mooi. Je kan ook flyers van de tuin meenemen om uit te delen aan je buren, vrienden en kennissen. Zodra ze binnen zijn, zitten ze in het bakje aan de linkerwand onder het afdakje. Zonder overleg mag je er zo een stuk of 10 meenemen.

Honing

Voor diegene die regelmatig honing eten is dit misschien wel interessant. Onze imker van de Nieuwe Akker levert ook graag honing in emmertjes van een kilo. De honing in de potjes van 450 gram is al goedkoop nl. € 4,50. In een emmertje van een kilo nog goedkoper, nl. € 9,00. Als je belangstelling hebt hoor ik dat graag.


Te oogsten:

Suikermais: Staat achter de grote tunnelkas. Oogsten van de linker rijen. Dikke kolf met een bruin kleurende pluim erop uitzoeken. En met een draaiende beweging naar beneden los breken. 1 per volwassene.

Komkommer: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten in de kleine tunnelkas. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 1 per volwassene

Aubergine:Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Hoeveelheid: 250 gram per volwassene.

Nieuwe Zeelandse spinazie: Staat vanaf de pomp ietsje naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het afsnijden, snoei je als het ware en gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Zomerworteltjes: Staan helemaal links op de tuin. Met de spitvork naast de wortels in de grondsteken en de wortels iets los steken. Wortel onderaan bij t loof pakken en uit de grond trekken. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Uien: Liggen op het land achter de bindsla of opgeslagen onder het groene afdakje bij de schommel. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Rode bietjes: Staan op linker gedeelte van de tuin. Dikste uitzoeken en onderaan bij het loof pakken en voorzichtig uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat vlak bij de handpomp, iets naar rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Richthoeveelheid: Ongeveer 400 gram/volwassene.


Voor de liefhebber:

Tomaten. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Staan in de grote tunnelkas. Er zijn kleine kerstomaten en grote gewone. Er zit kopersulfaat op de tomaten. Goed wassen! Oogsten. 100 gram kleine en 400 grote tomaten per volwassene.

Rode paprika's. Zijn bespoten, lees hierboven bij Keuze. Er zijn er nog niet zo veel. Het zijn kwetsbare planten, dus ik oogst en leg ze, gewassen, klaar in een kistje onder het afdakje. Hoeveelheid; 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Courgette: Ligt in een kistje onder het afdakje of zelf even oogsten. Voorzichtig het steeltje doorsnijden! Anders snij je zo de plant door. Ze staan links van de zonnebloemen. 1 per volwassene

Peterselie: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Koriander: Staat op de kruidentuin. Bosje blaadjes voor vers gebruik.

Bindsla: Staat als je bij de waterpomp de tuin op gaat, beetje naar links, vooraan. Is geschoten. Daardoor dikke kern in het midden. Evt. een extra oogsten. Oogsten door onder de krop door te snijden. 1 of 2 per volwassene.

Veel plezier met de oogst

Jan-Jaap Scholten