2016 05 13 streekmarktSoms komen veel dingen bijelkaar. Een streekmarkt bij Fooddock. Waar ik dan met de tractor en ouderwetse kiepwagen naartoe wil. Daar moet dan natuurlijk wel verlichting op. En eentje die het doet. Na wat uurtjes puzzelen met aansluitingen en lampjes uiteindelijk gelukt. En nog ff de tractor in de verzekering en karren maar. Was wel tof in de tractor naar de streekmarkt. Een vriend van me tipte me om de media hiervan op de hoogte te brengen. Echter ik had geen tijd meer voor een persbericht vooraf. Wel op de streekmarkt zelf foto's gemaakt. En toen heeft Monique Stillebroer nog een persbericht maandagochtend de lucht in geslingerd. Met resultaat! De Deventer Post heeft foto met stukje tekst geplaatst.
Ondanks dat de markt niet druk bezocht werd, toch weer een beetje reclame.

Voor een deel van de tomaten-, paprika- en aubergine planten lift ik mee op de bestelling van collega tuinder Jopie Duinhouwer. Ik ging er echter van uit, dat die eind mei zouden komen. Ze kwamen echter al deze week. Terwijl de tunnelkas nog gebouwd moet worden! Gisteren, woensdagavond, heeft Jorik de laatste van de 28 grondankers voor de tunnelkas afgemaakt.
2016 05 13 grondankersDie heb ik toen met de tractor opgehaald en in de menie gezet. Vandaag, ik schrijf dit op donderdag, zijn Jorik en ik begonnen met bouwen. Wordt vervolgd. Voor de beregening had ik een nieuwe pomp besteld. Die heb ik afgelopen maandag opgehaald. Nadat ik de pomp op de bron had aangesloten, kwam er geen water uit. Na 2 uur van alles geprobeert te hebben, belde ik gefrustreerd de leverancier op. Die had wel wat tips, maar na nog wat proberen, was ik er voor die dag wel klaar mee. Met dit droge weer was het ook het moment om op de gehele akker het onkruid te lijf te gaan. Ik heb toen zowel met mijn eigen smalle als een brede geleende triltandcultivator al het onbeteelde land bewerkt. De weersvoorspellingen geven aan dat er misschien voorlopig geen regen gaat vallen. Dus ik weer met de waterpomp bezig. Rustig de boel bestuderen. Nauwgezet alles aan elkaar maken, zonder dat er geen valse lucht aangezogen kan worden. Alles aangesloten en hij deed het! Een ferme straal water spoot uit de pomp. Yes! Ik heb gelijk het oude bloeiende 'aardbeienbed' water gegeven. Want die stonden op halfzeven.

2016 05 13 sproeienEn het gewone tuinwerk gaat ook door. Ik heb nu op de woensdagochtend ook hulp van Brigitte. zij heeft rond de 240 zonnebloemplantjes uitgeplant. En Bram heeft tussen de vroege kolen en tuinbonen geschoffeld. Er is een tweede keer spinazie, raapstelen en rucola gezaaid. Ook heb ik diverse koolsoorten op het land voorgezaaid en Jannah heeft erwten gezaaid. Het is allemaal al ontkiemt en op de erwten na staat het al boven de grond. Gisteren ook de eerste sperziebonen gezaaid. En wat ook fijn is, is dat ondanks de niet geplande zwemles van de aardperen, ze niet verzopen zijn en .....bovenkomen. In de vorm van uitlopers dan wel te verstaan.

Door het extreem droge en warme weer zijn de spinazie, raapstelen en rucola in de bloei geschoten. Als ik maandag water had kunnen geven was dit waarschijnlijk vertraagd, maar het liep anders. Je kan het nog proberen met de spinazie, raapstelen en rucola en je haalt evt de bloeiwijze eruit of je wacht op de oogst van de tweede zaaiingen

De meiraapjes zijn hard onder weg. Die kunnen waarschijnlijk volgende week geoogst worden. De radijzen zijn klaar om geoogst te worden. Ze beginnen net en je kan nu de diksten er tussen uit halen. Normaal hadden we nu kleine slakropjes gehad. Maar door een foutje heb ik pas deze week de bestelde slaplantjes binnen gekregen. Dus nog even geduld voor de kropjes.


Te oogsten:

Radijs: Staan achter de rucola. De dikste er tussen uit zoeken. Oogsten door het plantje onderaan vast te pakken en het radijsje uit de grond te trekken. Hoeveelheid: 12 per volwassene


Voor de liefhebber:

Bosuitjes: Staan in de tunnelkas. Rechts achteraan. Dit zijn uienplanten, die je in een jong stadium oogst. Oogsten door ze onderaan vast te pakken en met wortel uit de grond trekken. Hoeveelheid: 4 per volwassene. Graag achteraan beginnen met oogsten. Zolang de voorraad strekt.

Spinazie: Schiet in de bloei. Staat vlak bij de handpomp. Oogsten door onderaan de worteltjes net door te snijden. Richt hoeveelheid: ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Raapstelen: Staat achter de spinazie. Is in de bloei geschoten. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Eventueel bloeiwijze verwijderen. Een bos per volwassene.

Rucola: Staat achter de raapstelen. Is in de bloei geschoten. Oogsten door met de hand een bosje met wortels en al uit de grond te trekken. Eventueel bloeiwijze verwijderen. Een bosje per volwassene. Zolang de voorraad strekt.


Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten