Wie zaait zal oogsten. Dus we zaaien rustig door. Afgelopen week is er op het land pastinaak, bietjes en snijbiet gezaaid. Binnen is er selderij, peterselie en koolrabi voor-gezaaid.
In de tunnelkas heb ik wat plantuitjes geplant. Is een experiment om die dan vroeg als bosuitjes te kunnen oogsten.

2016 03 31 een 2 wielig schoffel werktuigHet is erg fijn om met de tractor het land klaar te kunnen maken. Dat ik dat voorheen grotendeels met de hand deed! Daar kijk ik nu dus van op. Tja, waar een wil is, is een weg. De mechanisatie heeft een nieuwe aanwinst gekregen.
Harry Riezebos, die al eerder de triltandcultivator voor de Nieuwe Akker heeft aangepast, heeft op mijn verzoek een 2-wielig schoffel werktuig gemaakt.
Laat het onkruid maar komen!

2016 03 31 plantuitjes

 

 

 Zaterdag 9 april worden de uitjes geplant. Dit is een gezamenlijk ritueel; zie vorige oogstberichten. Monique heeft een persbericht hierover geschreven. Het leek me aardig om het gebeuren ook open te stellen voor belangstellenden. Wie weet levert het nieuwe deelnemers op. Vorige keer heb ik gemeld dat ik voor de Foodlokaal-streekmarkt samenwerk met 2 andere ondernemers. Vorige week heb ik het over Erik Schippers van De Gouden Pompoen gehad. Nu over Anouk Stokhof-de Leeuw van Alles zelf maken. Zij schrijft en geeft workshops over echt eten. Hoe organiseer je je eten? Waar haal je het vandaan? Wat is de relatie tussen je voeding en de wereld om je heen. Zij is een voorstander van eerlijk en lokaal voedsel. Vandaar dat een samenwerking met de Nieuwe Akker ook goed past. Op 4 en 11 april geeft zij een workshop “Dagelijks vers koken”. Kijk maar eens op haar website www.alleszelfmaken.nl In de tunnelkas staat winterpostelein. Dat gaat nu bloeien. Dus als je dat nog oogsten wilt, moet je dat komende week gaan oogsten. Voordat het in het zaad schiet haal ik het weg. Op het land zijn nu natuurlijk even geen groenten meer. Je zou voor je groenten een keer een bezoekje kunnen brengen aan de boerderijwinkel van Jopie en Heleen (www.tuinderijhaverkamp.nl). Hun boerderij ligt naast Colmschate en zij hebben een redelijk breed assortiment aan groenten en fruit. Ook nu. Daarnaast verkopen zij ook brood van eigen graan, waaronder spelt. Voor eerlijk en betaalbaar biologisch vlees zou je een keer een bezoekje kunnen brengen aan boer Berry.(www.kleinswormink.nl) Open op vrijdag en zaterdag. Die zit trouwens een beetje dezelfde kant op als De Haverkamp, tussen Colmschate en Lettele in.

Te oogsten:

Winterpostelein; In de tunnelkas. Gaat bloeien. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Je mag tot 500 gram per volwassene.

Eind april/begin mei verwachten we de eerste nieuw geteelde groenten te kunnen gaan oogsten.

Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten