Zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om ook samen met mij wat te doen. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Als je mee wilt doen, ben je op zaterdag 9 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje!

2016 03 17 meeuwen achter ploegDus zaterdag 9 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen.
Ik heb tot nu toe 1 aanmelding ontvangen.

Promotie van de Nieuwe Akker is een belangrijk aandachtspunt. Bekendheid geven aan het bestaan van de biologische zelfoogsttuin gaat niet vanzelf. Daarom organiseer ik onder andere open dagen en sta ik af en toe op (streek)markten in de omgeving. Toen ik gevraagd werd of ik mee wilde doen met de nieuwe overdekte streekmarkt bij Fooddock Deventer, vond ik dit een zeer aantrekkelijk idee. Fooddock heeft als nieuwe formule succes en mogelijk komen er ook veel mensen op de streekmarkt af. Deze markt, Foodlokaal genaamd is elke 2e zondag van de maand. Echter ik heb als tuinder, vader, toneelspeler en zins kort ook een geliefde, al een redelijk druk bezet weekend leven. Ik zag het niet zitten om elke maand op de markt te gaan staan. Toen bedacht ik dat als er andere ondernemers zijn, die ook wat met groenten doen en ook niet elke maand op de streekmarkt willen staan, we wellicht dit samen kunnen doen. Ik ging op zoek en vond Erik Schippers, van de Gouden Pompoen, en Anouk Stokhof-de Leeuw van Alles zelf maken. De organisatie is akkoord en zondag 10 april is de eerste keer. De Gouden Pompoen heeft de aftrap. Zondag 8 mei sta ik ook achter de kraam. Voor een digitale flyer over Foodlokaal kijk in bijlage. Het ploegen van het land is goed gelukt. Na wat instructie en tips ging het al vrij snel heel soepel. Ik ploegde met een enkelscharige wentel-ploeg. Voortje voor voortje. Langzaam maar zeker werd het land zwart. In de verte was een andere boer ook aan het ploegen. Hij had een hele zwerm meeuwen bij hem in de buurt. Toen deze boer stopte met ploegen, kwamen al die meeuwen bij mij op bezoek. Een wormpje meepikken. Daarna ben ik begonnen met de teeltbedden aan te leggen. Ik wilde afgelopen woensdag lavameel op een aantal teeltbedden strooien, maar het waaide zo hard, dat ik maar beter kon wachten. Anders “bemest”ik het land van de buurman. Tja ik beweeg als tuinder altijd mee met het weer. Het weer bepaalt voor een groot deel wanneer ik wat doe. Ik had ook nog een klus in de tunnelkas, lekker uit de wind en ben vervolgens dit oogstbericht gaan schrijven.

In de tunnelkas staat nog veel winterpostelein. Maar op het land zijn nu natuurlijk even geen groenten meer. Je zou voor je groenten een keer een bezoekje kunnen brengen aan de boerderijwinkel van Jopie en Heleen (www.tuinderijhaverkamp.nl). Hun boerderij ligt naast Colmschate en zij hebben een redelijk breed assortiment aan groenten en fruit. Ook nu. Daarnaast verkopen zij ook brood van eigen graan, waaronder spelt. Voor eerlijk en betaalbaar biologisch vlees zou je een keer een bezoekje kunnen brengen aan boer Berry.(www.kleinswormink.nl) Open op vrijdag en zaterdag. Die zit trouwens een beetje dezelfde kant op als De Haverkamp, tussen Colmschate en Lettele in.


Te oogsten:

Winterpostelein; In de tunnelkas. Daar oogsten waar het, het grootst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Je mag tot 300 gram per volwassene.

Eind april/begin mei verwachten we de eerste nieuw geteelde groenten te kunnen gaan oogsten.

Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!

Jan-Jaap Scholten