Ik ga van 1 t/m 5 maart samen met mijn zoon op vakantie. Dus schrijf ik nu een oogstbericht voor 2 weken. Het oude oogstseizoen zit er bijna op en het nieuwe teeltseizoen is alweer in zicht. De eerste groente is alweer voor-gezaaid! Vroege savooi kool. Als het meezit kan ik gelijk na mijn vakantietje op het land aan de slag. En zoals de traditie wil, beginnen we ook dit jaar weer gezamenlijk het seizoen met uitjes planten op het land. Een traditie geboren uit de wens van sommigen om samen met mij op het land te werken. We planten de uitjes samen, we halen gezamenlijk het onkruid weg en oogsten samen. En op het oogstfeest hebben we tot nu toe een rijke uienoogst kunnen vieren met een grote pan uiensoep boven het vuur. Je bent niet verplicht om mee te helpen. Maar als je het wat lijkt ben je op zaterdag 9 april om 10 uur van harte welkom om te helpen met uitjes planten. Het werk bestaat uit een klein mini uitje om de 10 cm in de grond te drukken. Ik doe het voor en begeleid indien nodig. Meestal zijn we met tussen de 10 en 15 personen en is het werk in een uurtje geklaard. Daarna drinken we gezellig wat. Misschien dit jaar wel in een warme tunnelkas of bij een kampvuurtje. Of gewoon lekker in het voorjaarszonnetje!

Dus zaterdag 9 april; Gezamenlijk uitjes planten. Start 10 uur. Laat even weten of je van plan bent te komen.

2016 02 26 laswerkOp de dagen dat er veel hemelwater valt, is het goed binnen werken. Ik had bij de 2e hands tunnelkas die gekocht is, gratis met 1 meter verlengde grondankers gekregen. Waarom gratis? Ze waren allemaal krom! Na overleg met collega tuinder Jopie Duijnhouwer (www.tuinderijhaverkamp.nl) besloten om te proberen de ankers een halve meter extra lengte te geven. Dat betekent dat de tunnelkas een halve meter hoger wordt en dus extra teeltruimte krijgt. Ik heb toen in de werkplaats van Het ei van Jorik (www.jorikbarteling.nl) de 28 grondankers recht gebogen en op de juiste lengte afgekort. Heerlijk om in een echte technische werkplaats te kunnen werken!

Langzaam maar zeker raken de groenten op. Wat is er nog? Er staan nog een paar koolraapjes Er zijn veel kleine topjes en bladeren boerenkool. Er zijn nog veel kleine palmkool bladeren. Er zijn nog een klein aantal bruikbare witlof pennen. Er is nog veel pastinaak en schorseneer. Wist je dat je van pastinaak ook heerlijke frietjes kan bakken? Doe hetzelfde als bij aardappels. In frietjes snijden, even voorbakken en dan afbakken. Erg lekker! En dan salade van veldsla of winterpostelein erbij serveren. Tussen de winterpostelein groeit wat “muur” Is een onkruidplantje

2016 02 25 muurwat je prima kan eten. Ik vond de winterpostelein er zelfs lekkerder door! Dus kan je gewoon mee oogsten. In de tunnelkas staat ook een kist met winterwortels. Daar is nog veel van. Je mag ruim meenemen. Zie oogstlijst. Er is ook nog een klein beetje snijbiet. En de veldsla in de tunnelkas is praktisch op. Die oogst je nu het best op de akker. Het is een kleiner ras. En er is nog aardig wat.

 

 

 

 


Te oogsten:

Wortel (winter): Staat klaar in een kist in de tunnelkas. Ongeveer 400 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Winterpostelein; In de tunnelkas. Daar oogsten waar het, het grootst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Je kan weer goed zien waar het staat omdat de wortels uitlopen met klein en jong blad. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Je mag oogsten zoveel je wilt!

Boerenkool: Je mag nu ook hele toppen oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Veldsla: Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje onder het hele plantje door te snijden. De veldsla staat links naast de pastinaak. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Er zijn alleen nog kleine bladeren. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 350 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo. Zolang de voorraad strekt. Thuis doen; Intafelen: Heb ook in het oogstbericht nr. 48 en 49 een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon, whatsapp of e-mail.

Jan-Jaap Scholten