2016 02 pvcpijpTerwijl ik de “tunnelschuur” voor de tractor aan het bouwen was, bedacht ik me dat het voor de ingang van de schuur wel erg nat is. Ik vond het altijd al een goede plek voor een vijver. Maar ja nu is het een plek waar de tractor regelmatig overheen moet rijden. Hoe krijg ik dat vocht weg? Aan de bosrand bevindt zich een kort stukje sloot. Als ik het vocht nu via een lange pvc buis in de sloot kan krijgen......Ik had ooit wel eens een bezinkingsput gemaakt en ik dacht als ik nu op die natte plek een put maak en het water via de lange pvc-buis naar de sloot kan afvoeren dan ben ik er. Zo gezegd, zo gedaan. Het toeval wil dat ik nog 2 lange stukken pvc-buis had liggen die ik zo aan elkaar kon schuiven. Ik vraag me wel eens af of dit toeval is, maar goed. Ik ging graven en van grote tegels en stenen, die ik bij Jorik en bij mij thuis vond, heb ik een put gemaakt. Ik had het systeem nog niet af en het begon hard te regenen. Ik trok een paar voortjes richting put en het water begon te stromen en liep weg. Aan de andere kant bij de sloot kwam het water weer uit de buis en het slootje vulde zich. Yes, het werkte! Nadat de drainage geregeld was, kon ik verder aan de schuur werken. Ik had van een oogstlid een heel groot afdekzeil gekregen. Zo'n 5,5 bij 8 meter. Daar had ik ook het geraamte van de tunnelbogen op gebouwd. Nog even voor de stevigheid 2 schoren aan de bogen bevestigd en toen met hulp van iemand die kwam oogsten het afdekzeil eroverheen getrokken. Vervolgens is het zeil stevig vastgemaakt en de schuur was klaar! Het begon te regenen. Ik heb toen in de caravan een bakkie koffie gezet en heb die toen heerlijk en droog in de nieuwe schuur opgedronken.

2016 02 tractortunnel

De spruiten zijn nagenoeg op. Er zijn nog wat kleintjes. Boerenkool is er nog aardig wat. Je mag de hele top wel plukken. Er zijn veel kleine blaadjes palmkool. Winterwortel is er nog volop in voorraad. De aardpeer is op. Ik moet een beetje achterhouden om te poten voor de volgende oogst. Op het land en in de tunnelkas staat nog veldsla. In de tunnel staat ze tussen de spontaan opgekomen winterpostelein. Is soms even zoeken. Gewoon geteelde winterpostelein is er aardig wat. Verder staat er op de tuin pastinaak. Je kan weer goed zien waar die staat omdat ze weer uitloopt met jong blad. Schorseneren is er nog veel. Moet je even graven. Daarnaast staan er nog wel wat witlofpennen. En nog een paar koolraapjes, voor de liefhebber. Oh ja en snijbiet is er ook nog. Al met al nog genoeg om lekker van te kunnen eten. Nu nog wat droge dagen erbij, zodat de tuin wat makkelijker begaanbaar wordt.


Te oogsten:

Boerenkool: Je mag nu ook hele toppen oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Veldsla: In de tunnelkas. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Het staat soms een beetje verstopt tussen spontaan opgekomen winterpostelein. Oogsten door worteltje onder het hele plantje door te snijden. Svp vanaf vooraan oogsten en alleen daar lopen waar al geoogst is! Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Wortel (winter): Staat klaar in een kist in de tunnelkas. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Winterpostelein; We oogsten in de tunnelkas. Daar oogsten waar het, het grootst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Je kan weer goed zien waar het staat omdat de wortels uitlopen met klein en jong blad. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.


Voor de liefhebber

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Er zijn alleen nog kleine bladeren. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 350 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Spruiten: Staan helemaal links op de tuin. Zijn bijna op. Er zijn alleen nog kleinere spruiten. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo. Thuis doen; Intafelen: Heb ook in het oogstbericht nr. 48 en 49 een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.


Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.


Jan-Jaap Scholten