Vorige week had ik het over investeringen van €3500,- Dat is voor de Nieuwe Akker een hoog bedrag. Vooral een nieuwe tunnelkas is relatief duur. Tweedehands is goedkoper, dus ik ben weer het internet op gegaan. En verdomd na een uurtje kwam ik een aspergeteler in Brabant tegen die de tunnelbogen verkoopt, die ik graag wil hebben. En voor een schappelijke prijs! Ik helemaal blij. Nu nog een grote aanhangwagen van minimaal 4 meter en zware auto met trekhaak. Even ronddenken in mijn netwerk en ja. Een kennis heeft een autoambulance die ik mag lenen. En mijn buurvrouw heeft een zware stationwagen. Toen nog een chauffeur. Want voor zo'n grote aanhangwagen heb je een speciaal rijbewijs nodig. Oh zegt de buurvrouw; Ik mag alles rijden! En ik wil wel rijden hoor. En zo komt Jan Splinter door de winter!

Over winter gesproken. Dat werd het dus toch nog. Gelukkig. Vooral die strenge vorst is volgens mij goed. Dat hadden we normaal ook en daar is ons ecosysteem op ingericht. Denk eens aan al die insecten die zonder de tempering van de vorst, zoveel worden dat er plagen ontstaan of nieuwe exotischer exemplaren die hier de winter overleven. Om maar een voorbeeld te noemen. Door de strenge vorst moest ik alsnog de winterwortel van het land halen. Daar hebben we nu een mooie voorraad van.

2016 01 21 winterfoto

Het was prachtig weer toen ik de wortels rooide. Ik heb prachtige foto's kunnen maken van de tuin onder mooie winterse omstandigheden; Silhouet van palmkool. De strenge vorst heeft er ook voor gezorgd dat er natuurijs kwam. Als dat er is, moet ik schaatsen! Gisterenochtend moest het gebeuren. Ben eerst langs de ijsbanen in Diepenveen en Olst gegaan. Helaas dicht. Toen naar een uiterwaarde aan de Ijssel. Het ijs kraakte bij elke beweging, maar hield het. Heb heerlijk geschaatst. Als eerste en enige op een prachtige uiterwaarde bij Olst aan de Ijssel.

Mededelingen:

Vanaf vrijdag zijn we voorlopig weer van de nachtvorst af. Dan kunnen we ook weer de grond in voor schorseneren en prei. Pastinaak had ik een bescheiden hoeveelheid voor-geoogst.

Op verzoek van de ledenvergadering een verwijzing naar andere lokale aanbieders van biologische producten. Voor bijvoorbeeld speltmeel, fruit en aardappels; www.tuinderijhaverkamp.nl/winkel. Zit in Colmschate.

Ik zet op de tuin voorraden groenten klaar. Afhankelijk van weer en voorraad. Winterwortel en aardpeer zijn er voorlopig voldoende. Als er vorst is, is het het handigste om op het warmste moment van de dag te oogsten. Bijvoorbeeld rond 3 uur of eind van de middag. Dan oogst je het beste. Wanneer groenten echt bevroren zijn, kan je ze beter niet oogsten. Je loopt het gevaar dat ze zo beschadigd raken dat het na ontdooien snot wordt. Echter spruiten en meestal boerenkool ook , kan je wel in bevroren toestand oogsten

Vanwege de vorst is de handpomp afgesloten. Komt aankomend weekend weer in bedrijf.

Te oogsten:

Veldsla: In de tunnelkas. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Svp vanaf vooraan oogsten en alleen daar lopen waar al geoogst is! Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Boerenkool: Je mag nu ook een hele top oogsten. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Even goed kijken waar ze zitten, zodat je er niet boven op gaat staan! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de winterwortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Wortel (winter): Staat klaar in kist in caravan. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer: Ligt klaar in een kist in de caravan. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 350 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Graag alles, ook de kleintjes oogsten. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Prei weer afdekken met het gaasdoek. De hazen vinden de prei namelijk ook lekker!

Spruiten: Staan helemaal links op de tuin. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Spruiten kan je ook in bevroren toestand oogsten Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein; In bevroren toestand niet oogsten! Dan wordt het snot! We oogsten in de tunnelkas. Vooraan beginnen met oogsten. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Koolraap: Staat klaar in een kist in de caravan. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Groenlof: Zodra de nachtvorst weg is staat er een kist in de caravan. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via telefoon 06-30882408 of e-mail.