Ledenvergadering

Afgelopen dinsdagavond was de ledenvergadering. We hebben in groepjes het afgelopen jaar geëvalueerd. Dat beviel me goed. En na een uurtje hadden we veel bruikbare informatie, met wensen en verbeterpunten. Ik heb het over de waarde van een oogstaandeel gehad in relatie tot hoe je oogst. Als je het vergelijkt met de biologische groenten in de winkel kopen, betaal je bij alles oogsten wat op de lijst staat slechts een kwart van de waarde. Oogst je niet alles, maar gemiddeld 7 groenten per week, dan betaal je grofweg een derde van de winkelprijs. Oogst je niet alle weken, maar bijvoorbeeld 30 x per jaar, dan is zelf oogsten nog steeds ruim de helft goedkoper. Voor een 2 persoons huishouden met 2 oogstaandelen levert dat in het laatste geval al snel een besparing van € 475,- op!

Ook heb ik de mededeling gedaan dat nieuwe leden voortaan met het hele huishouden lid dienen te worden. Met andere woorden; alle leden in het huishouden die van de tuin eten dienen een oogstaandeel te nemen. Door ontwikkelingen in het verleden zijn er nu ook meerpersoonshuishoudens die maar 1 oogstaandeel hebben. Dat is nu eenmaal zo gegroeid en ik neem het niemand kwalijk, maar ik wil weer terug naar het oorspronkelijke systeem. Ik heb hier met andere boeren en boerinnen uitgebreid over gesproken. En er lang over nagedacht. Ik laat het bij de oude leden aan hun eigen verantwoordelijk over hoe zij hier mee omgaan en respecteer hun keuze. Mocht je hierover nog vragen hebben. Ik ga graag met je in gesprek!

Ook hebben we het over de toekomstplannen van de Nieuwe Akker gehad. Er komt een nieuwe beregeningspomp. Eentje met meer capaciteit. In een droge periode voldoende water kunnen geven is van essentieel belang. Daarnaast wil ik graag een hele grote tunnelkas van 40 meter lang op de tuin zetten, zodat we voldoende tomaten en ook paprika's, komkommers, aubergines en andere lekkere groenten kunnen eten. Daarnaast kan je in de kas het teeltseizoen zowel vervroegen als langer maken. Dus een breder aanbod aan groenten gedurende het hele jaar realiseren. De totale investeringskosten bedragen zo'n € 3500,- . Ik ga echter niet de prijs van een oogstaandeel verhogen. Ik heb liever dat iedereen die van de tuin eet een oogstaandeel heeft. De volgende keer zal ik meer over de ledenvergadering vertellen en ook een volledig verslag ervan, mee sturen.

2016 01 15 vorstVorst Er is wederom vorst voorspeld. De vorige keer leken de winterwortels van boven bevroren. Het bleek gelukkig slechts een laagje ijzel te zijn. Wat ze juist beschermt tegen de vorst! Ik ga echter het noodlot niet nog een keer tarten. Dus komt er nu een mooi dekentje van bladeren over de winterwortel. Ik denk dat ik ook maar wat wortels vooruit oogst en in kisten doe, want zoals het er nu uit ziet kan de vorst wel tot volgende week donderdag aanhouden.

Als er vorst is, is het het handigste om op het warmste moment van de dag te oogsten. Bijvoorbeeld rond 3 uur of eind van de middag. Dan oogst je het beste. Wanneer groenten echt bevroren zijn, kan je ze beter niet oogsten. Je loopt het gevaar dat ze zo beschadigd raken dat het na ontdooien snot wordt. Echter spruiten en meestal boerenkool ook , kan je wel in bevroren toestand oogsten

 

2016 01 15 januari plaatjeOok in januari kan je nog mooie plaatjes schieten op de tuin! Phacelia met op de achtergrond palmkool.

 

 

 

 

Te oogsten:

Winterpostelein; In bevroren toestand niet oogsten! Dan wordt het snot! We oogsten in de tunnelkas. Vooraan beginnen met oogsten. Alleen daar lopen waar al geoogst is. Je pakt met de ene hand wat blaadjes en met de andere snijd je onderaan de steeltjes door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene. Kasdeur altijd weer sluiten aub.

Boerenkool: Mooie bladeren oogsten. De kleinere nog wat laten groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, en dan naar achteren lopen. Zie bordje. Vooraan beginnen met oogsten! Even goed kijken waar ze zitten, zodat je er niet boven op gaat staan! Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de winterwortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Prei: Staat helemaal rechts op de tuin. Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Graag alles, ook de kleintjes oogsten. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene. Prei weer afdekken met het gaasdoek. De hazen vinden de prei namelijk ook lekker!

Schorseneren: Staat ongeveer in het midden. Links naast de witlof. Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. De grond naast het teelt bed leggen! Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 250 gram/volwassene.

Wortel (winter): Staat vanaf de pomp gezien, ietsje naar rechts. Graag vooraan oogsten. De spitvork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Indien er vorst in de grond zit, mag je wortels uit een kist in de caravan pakken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achteraan. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. Ongeveer 350 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Spruiten: Staan helemaal links op de tuin. De grotere spruiten raken op. Dus mag je nu ook de kleinere plukken. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Spruiten kan je ook in bevroren toestand oogsten Ongeveer 200 gram per volwassene.

Aardpeer: Ligt klaar in een kist in de caravan. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene. Zolang de voorraad strekt

Koolraap: Staat helemaal links aan de achterkant van het koolperceel. Het zijn kleine knollen. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene.

Witlof: Of het na de vorst nog wil, weet ik niet. Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo. Thuis doen; Intafelen: Heb ook in het oogstbericht nr. 48 en 49 een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt. In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Groenlof: Is bijna op. Staat beetje naar rechts, dan bij bordje paadje in. Dan achteraan, links van de pastinaak. Geschikt voor salade met fruit. Ook goed stamppot van maken, a la andijvie. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten