Met de herfst komen de regenbuien. Ik werd afgelopen week gebeld. Een zware taxi-bus stond vast op de parkeerplaats van de Nieuwe Akker. Ik stapte op mijn fiets en ging naar de tuin om te helpen. Oh, wat fijn, dat we een tractor hebben! Zonder een kick te geven trok ik met de tractor de taxibus op het droge. Was ook gelijk voor mij de aanleiding om even door te pakken met het winter-klaarmaken van de parkeerplaats. Ik had al rondgekeken naar houtsnippers. Had de avond tevoren het telefoonnummer van een groenuitvoerder gekregen. Even bellen en jahoor. Kon een kuub snippers ophalen. Even een vriend bellen met auto en aanhangwagen. En ja, kon ik lenen. Ging in de buurt van de houtsnippers, bij een boer, die ik toevallig kende vragen of ik een brede schop mocht lenen. Hij zei; "ik kom wel even met de schovel" En ja hoor, met 1 schep van de schovel zat de aanhangwagen vol! Had ik ook weer tijd om een praatje te maken met de boer. Terug naar de parkeerplaats.

2015 11 snippersSnippers lossen en verspreiden en we hebben weer verse houtsnippers op de parkeerplaats. Mocht je onverhoopt toch vast komen te zitten met de auto, je mag me altijd bellen. Want we hebben.......... een tractor. Oh wat fijn!

Op het land is het rustig. Doe als het weer meezit, nog wat losse klusjes. Ben de werkzaamheden met de tractor aan het afwerken. Dan kan het trekkertje in de winterstalling. Zo lagen er nog hopen met de resten van pompoenplanten achter op het land. Die heb ik met hulp van de tractor op lege stukken teeltbed uitgespreid.

 

Goede winterbedekking voor de kale bodem.2015 11 winterbedekking

 

 

 

In de tunnelkas is de winterpostelein en veldsla goed opgekomen. Het onkruid ook, dus ik mag nog door de knietjes om te wieden. De eerste zaaiing veldsla, buiten op de tuin, is klaar om geoogst te worden. Helaas was het te dun opgekomen, dus we hebben beperkt. Hoop dat we allemaal een onsje per volwassene kunnen oogsten. De winterpostelein, die ik buiten gezaaid heb, is gelukkig wel dik genoeg opgekomen. Daar kunnen we volgende oogstweek van gaan oogsten.

 

 

 

CSA-conferentie

Voor diegene die geïnteresseerd zijn in de CSA-conferentie van 12 en 13 december aanstaande, verwijs ik naar de website van de BD-vereniging. www.bdvereniging.nl Via deze link kan je je ook aanmelden.

Witlof

Voor diegene die graag witlof trekken. Ik heb een goede link naar een website gekregen die dit heel duidelijk uitlegt; Zelf witlof trekken

Ik ben er achter gekomen dan de witlof die wij hebben, niet zelf-sluitend is. Dat betekent dat je zonder afdekgrond, geen gesloten witlofkropjes krijgt. Vind ik zelf niet zo'n probleem. De open witlof smaakt hetzelfde; lekker! Zal aan de Belgen vragen welk ras zij gebruiken. Zodat we volgend jaar wel zelf-sluitende witlof kunnen telen.


Te oogsten:

Rode kool: Oogsten door steel onder de kool door te knippen/snijden. 1 kleinere per volwassene.

Pastinaak: Staat ongeveer 10 meter naar rechts, zie bordje. Een spitvork pakken. Staat ergens op het land. Bijvoorbeeld bij de winterwortels. Spitvork loodrecht, ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond en wortel iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Palmkool: Staat op linker gedeelte, achter de Chinese kool. Is soort van Italiaanse versie van de boerenkool. Bladeren kan je afbreken. Je oogst eerst de grotere bladeren van onder af, zodat de kleinere nog groot kunnen groeien. De bladeren hebben gaatjes door de rupsen. Die hebben ook poepjes op de bladeren gelegd. Kan geen kwaad. Wel goed wassen! Ongeveer 400 gram per volwassene.

Wortel (winter): Staat vlak bij de pomp, ietsje naar rechts. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Chinese kool: Staat links van het gaas. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Staat naar rechts, links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort

Groenlof: Staat beetje naar rechts, dan bij bordje paadje in. Dan achteraan, links van de pastinaak. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.


Voor de liefhebber

Veldsla: Staat helemaal rechts. Links van de Nieuw Zeelandse spinazie. Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Je gebruikt daarom alleen de bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Bietjes. Staat enigszins naar rechts. Bij bordje naar achteren lopen en dan na 30 meter van achteren beginnen met oogsten. Er zijn alleen nog hele kleintjes. Loof onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Oppassen dat je het blad van de buurman niet vast hebt. Anders trek je die ook de grond uit. Ongeveer 200 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo.

Thuis doen; Intafelen: Heb ook hierboven in het oogstbericht(nr. 48) een link naar een website gezet, waarin het heel duidelijk uitgelegd wordt.

In een plastick bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Savooie kool: Staat links van de boerenkool. Veel zijn opengebarsten. Achteraan de gele savooie kool. Oogsten door de stronk onder de kool door te knippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 kleinere per volwassene. 1 grote bij meer persoonshuishouden. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Er staat nog een beetje. Oogsten door wat af te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts van de knolselderij, achteraan. Heeft flink last van “roest” De niet aangetaste binnenste stengels zijn nog goed te gebruiken. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Paksoi van Ferry: Ferry doet aan aquaponics-teelt. Hij heeft paksoi over en deelt dat met ons. Ligt in een blauwe kist onder het afdakje.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag!


Jan-Jaap Scholten