Bij mij is de herfst het moment van bezinning. Waar ben ik, hoe ben ik hier gekomen en hoe ga ik verder. Ik ben de Nieuwe Akker in 2012 begonnen. Enthousiast geworden op de toenmalige CSAconferenties. Bijeenkomsten van zelfoogstboeren en boerinnen. Ik had inmiddels genoeg tuinbouwervaring en een zak met € 20000. Ik vond na veel moeite een stuk weiland in Lettele, wat ik mocht huren. Ik ging voor 70 mensen groenten verbouwen. Na veel moeite lukte het me om dat jaar 20 oogstaandeelhouders te vinden. Dat was even slikken. Zo had ik het me niet voorgesteld. Maar dit is wat ik wil doen. Ik wil boeren en ik wil het zo! Dus je gaat door. Ik dacht dat ik zelf wel alles kon, dus hulp vragen deed ik nauwelijks.

2015 11 trekker

 

2015 11 meisjeMaar de hulp die ik kreeg steunde mij enorm om door te gaan. Via Transition Town Deventer, kwam ik contact met Rentree. De grondeigenaar van de huidige lokatie van de Nieuwe Akker. Ook Rentree(woningbouwvereniging) vond het mooi wat ik deed en ik kreeg een pachtcontract voor 5 jaar. De grond was enorm zuur en ik dacht hoe kan ik hier in hemelsnaam groente op verbouwen. Weer kreeg ik hulp. Een donatie van 3000 kg gemalen lava-gesteente om de grond weer vruchtbaar te krijgen. En het groenten verbouwen lukte! Geweldig. Ook het leden aantal groeide gestaag door. We gingen naar de 45. Het jaar daarop viel de ledenaanwas tegen en mijn geld raakte op. Mijn goedkope woonsituatie werd onzeker en ik was de wanhoop nabij. Ik kreeg bezoek op de tuin. Ze vroeg hoe het met me ging. Ik vertelde van mijn wanhoop en brak. Ze sloeg haar armen om me heen en zei me moed te houden en dat het wel goed zou komen. Ik zal dit nooit vergeten. Ik ging door, leerde stukje bij beetje hulp te aanvaarden en te vragen. Kreeg meer zelfvertrouwen. Door te delen, krijg je meer binding en ik merk dat we de Zelfoogsttuin steeds meer samen doen. Ik deel de tuin, deel mijn kennis en ervaring met jullie. Door het openstellen krijg je binding, je maakt contact, en mensen delen hun tijd, kennis en ervaring met de Nieuwe Akker. Binding is het fundament van de Nieuwe Akker. Dus dat is ook de weg om verder te gaan.

We hebben een jong kindje, dat heel rijk kan groeien, als we ons blijven openstellen en verbinden!


Groenafval

Je mag waar je oogst het groen afval op het teeltbed achterlaten. Dat is heel goed, want dat scheelt gesjouw met afval en compost. Maar wat me opvalt is dat er nog weleens groenafval op de nog te oogsten groenten terecht komt. Daardoor ziet degene die daarna komt oogsten niet meer zo goed dat daar nog groente staat en gaat er bijvoorbeeld boven op staan. Het word dan een zooitje. Laat het afval daar waar ruimte is. Laten we met respect voor de tuin, groenten en elkaar omgaan. Dan blijven we allemaal blij.

Te oogsten:

Groenlof: Staat beetje naar rechts, dan bij bordje paadje in. Dan achteraan, links van de pastinaak. Oogsten: 1 per volwassene. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden.

Boerenkool: Alleen oogsten van de eerste teelt boerenkool! Dus niet van die achter het draad svp. Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Wortel (winter): Staat vlak bij de pomp, ietsje naar rechts. De spitvork staat klaar bij de wortels. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 200 gram per volwassene. (Met loof circa 350 gram).

Pompoen: Oranje Hokaido. Liggen bij de schommel onder het groene afdakje. 1 kleine per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: Staat vrij ver naar rechts. Is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Je gebruikt daarom alleen de bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Je mag veel meer.

Chinese kool: Staat links van het gaas. Het is een open soort van het ras Granaat. De buitenste bladeren kunnen vlekjes hebben. Kan geen kwaad. Oogsten: Grote uitzoeken en met een mesje steeltje net onder de kool door snijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Staat naar rechts, links naast de courgette. Knol uitzoeken en met de spitvork los steken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. 1 kleinere voor 1 volwassene. Een grotere voor 2 persoonshuishoudens. Enzovoort


Voor de liefhebber

Kropsla: Het ras is Twellose gele. Staat vanaf de pomp gezien, een beetje rechtdoor het land op, Het zijn kleine malse kropjes. Oogsten door met mesje krop onderdoor te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Bietjes. Staat enigszins naar rechts.  Er zijn alleen nog kleintjes. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Witlof: Haal met een spitvork de wortels uit de grond. Ongeveer 10 per volwassene. Snij ze op een gelijke lengte van 20 cm ongeveer. Snij het loof 2 cm boven de wortel af. Breek de fijne zijwortels af. Is de wortel gesplitst in twee ongeveer gelijke delen, laat je ze zo. Thuis doen; Intafelen: In een plastiek bak of grote emmer leg je de wortels, rechtop, lichtjes schuin naast mekaar. Leg ze zo dat aan de bovenkant alle snijvlakken mooi op dezelfde hoogte komen. Duw tussen iedere rij wortels een laagje aarde. Als de bak vol is, ga je hem begieten zodat de aarde goed aan de wortels hecht en vochtig is. Plaats de bak op een donkere, warme plaats met een temperatuur van 16 a 17°C, dan kan je na 3 tot 4 weken oogsten.

Savooie kool: Staat links vooraan. Er staan 2 soorten. Achteraan de gele savooie kool. Oogsten door de stronk onder de kool door te knippen met snoeischaar of doorsnijden. 1 kleinere per volwassene. 1 grote bij meer persoonshuishouden. Zolang de voorraad strekt.

Rucola: Staat links naast de Nieuw Zeelandse spinazie. Er staat nog een beetje. Oogsten door wat af te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Groenselderij: Staat rechts van de knolselderij, achteraan. Heeft flink last van “roest” De niet aangetaste binnenste stengels zijn nog goed te gebruiken. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Snijbiet: Staat helemaal rechts,vooraan. Snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bos blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Richthoeveelheid: Ongeveer 250gram/volwassene.

Peterselie en /of snijselderij: Staat op de kruidentuin. Bosje afsnijden voor vers gebruik. Niet te laag snijden. Want dan kan er weer nieuwe groeien.

Kruiden: Tijm. Staat langs het akkerpad. Oogsten voor vers gebruik, naar behoefte.

Veel plezier met de oogst. Mocht je nog vragen hebben of iets willen doorgeven dan hoor ik dat graag! Via e-mail of telefoon 06-30882408. Ik heb 3G. Dus appen kan ook.

Jan-Jaap Scholten