Op donderdagavond 9 januari was de jaarlijkse vergadering van de Nieuwe Akker. Het was een vruchtbare bijeenkomst. Het verslag is te downloaden via deze link.. Mocht je nog aanvullende opmerkingen hebben, dan kan je die mailen.

Ben afgelopen weekend naar de jaarlijkse CSA-conferentie geweest. Hier komen veel mensen met zelfoogstbedrijven uit Nederland en Belgie bijelkaar. We hebben veel ervaringen uitgewisseld en ik heb er veel inspiratie opgedaan.

Ik ben volop bezig met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen. Dat betekent dat er ook weer gemest en geploegd moet worden. Afhankelijk van het weer, hoop ik daar eind februari mee te kunnen beginnen. En aangezien er nog veel boerenkool op het land staat, mag je hier veel van oogsten en invriezen. Je mag ook wel boerenkool weggeven om reclame te maken voor de Nieuwe Akker.

Te oogsten

Boerenkool: Bladeren kan je afbreken. Je mag ook wel hele toppen oogsten. Ongeveer 500 gram per volwassene. Aangezien er nog veel boerenkool op het land staat, mag je hier extra veel van oogsten en invriezen. Je mag ook wel boerenkool weggeven om reclame te maken voor de Nieuwe Akker.

Pastinaak: De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 250 gram per volwassene.

Schorseneren: Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de rij een gleuf graven van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Palmkool: Bladeren kan je afbreken. Je oogst de plant van onderen af . Ongeveer 500 gram per volwassene.

Spruiten: Struik met mooie spruiten zoeken en van de stengel afbreken. 300 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Veldsla: Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Helemaal aan het eind staat nog wat. Ongeveer 100 gram per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Groenlof:  Groenlof is een bladgroente met spitse, langwerpige kroppen en groeit op elke grond De plant is familie van witlof en andijvie en kan een klein beetje vorst verdragen, vandaar zeer geschikt voor najaarsteelt. Groenlof wordt meestal gestoofd. Verwijder de groene toppen en zo nodig de buitenbladeren. Hou je van een beetje bitter, laat ze er dan aan. Even stoven en daarna met een kaassausje gratineren of mengen in een aardappelpuree of rolletjes mee maken of gewoon puur... Rauw kan ook (in reepjes)! De groente kan lang bewaard worden in de koelkast, afgedekt om uitdroging te voorkomen. (Bron: de wassende maan).Oogsten: 1 per volwassene. Of als je ze te klein vind ,2 stuks oogsten. Oogsten door met een mes de "krop" onder door te snijden. Zolang de voorraad strekt.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.

Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten