De tuin heeft de harde wind van afgelopen maandag redelijk doorstaan. Er is wat gaasdoek los gewaaid en aantal planten, waaronder boerenkool zijn wat scheef gaan staan.

Sinds de laatste opendag van 8 september hebben 22 personen een proefabonnement afgesloten. Daarvan zijn er 12 lid geworden. We zitten nu op een totaal van 55 leden.

Over de pompoenen: Pompoenen kan je prima thuis bewaren. Vandaar dat ik ook zoveel heb geteeld dat je thuis een voorraadje kan aanleggen. Diegene die een proefabonnement hebben, mogen extra pompoenen oogsten zodra ze lid zijn geworden.

Te oogsten:

Boerenkool: Onderste bladeren eerst oogsten dan kunnen de kleinere nog wat groeien. Bladeren kan je afbreken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Graag eerst van de scheve planten oogsten.

Rode kool: Oogsten door steel onder de kool door te knippen/snijden. 1 kleine per volwassene.

Pompoen butternut: Staan achteraan links van de oranje pompoenen. Heeft een beetje de vorm van een fleskalabas en heeft een lichtbruine kleur. Oogsten: Met snoeischaar steeltje doorknippen. 1 per volwassene. Leden mogen 1 extra meenemen om thuis voorraad aan te leggen.

Groenselderij: Is het broertje van de bleekselderij. Hij is wat sterker van smaak dan de bleke variant. Groenselderij is rijk aan mineralen en vitaminen. Groenselderij is geschikt als smaakmaker en garnering van soepen, salades en stoofschotels. Schijfjes groenselderij kunnen evt. in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette etc. gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zijn heerlijk in een gemengde salade. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Oogsten door ruim onder de stelen, de plant door te snijden. 1 per volwassene.

Knolselderij: Grote uitzoeken en met de spitvork knol los steken. Je kan ook met een mes de wortels doorsnijden en dan de knol eruit trekken. Loof onderaan vastpakken en knol uit de grond trekken. 1 per volwassene. Recept: Wat ik zelf lekker vindt: Plakken van ongeveer 1 centimeter dik snijden. Aan beide kanten even bakken totdat plak gaar(zacht) is. Plak kaas op laten smelten en serveren. Heerlijk!

Winterwortel: Stengel onderaan vastpakken en wortel uit de grond trekken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Je mag meer oogsten om thuis een voorraad aan te leggen.

Nieuw Zeelandse Spinazie: De plant is gaan bloeien en vormt zaadbolletjes in de stengeloksels. Die zijn hard en niet lekker om op te eten. Ik oogst daarom vooral de grote bladeren. Ongeveer 300 gram per volwassene. Meer mag ook.

Bieten: Loof onderaan vastpakken en biet uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene.


Voor de liefhebber

Andijvie: De kroppen zijn niet groot. Oogsten door onder de krop door te snijden. 1 per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Pompoen: Donkeroranje pompoen uitzoeken. Steeltje moet verkurkt zijn. Oogsten door steeltje bovenaan door te snijden. Voor 1 volwassene wat kleinere uitzoeken. Nieuwe Leden mogen 1 extra meenemen om thuis voorraad aan te leggen.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, lavas, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten