Op de tuin ben ik vooral bezig met het bestrijden van onkruid. De palm- en boerenkool staan er weer schoon bij. En de winterwortels en schorseneren zijn ontdaan van groot onkruid. De bedden waar geen groenten staan, maar dus wel onkruid zal ik komende dagen een keer met de trekker en grondfrees bewerken. Worden ze weer schoon.

Ik houd zondag 8 september weer een open middag. Wie zou er willen helpen met de catering? Tussen 12:45-15:00 uur of tussen 14:45- 17:00 uur. Ik hoor het graag.

Download hier een digitale flyer. Die kan je dan mailen naar iemand die je wilt uitnodigen voor de open dag.

ITe oogsten

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een kolf met een donker bruine pluim erop. Check even of de kolf licht geel is. Is hij wit dan is het gekruist met de voedermais in de omgeving. Is niet lekker. Andere kolf plukken. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 2 per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Meer mag ook

Bietjes: Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 4 per volwassene.

Veldkomkommer: Je moet even zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Staat op 2 plekken. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 1 per volwassene

Zomerwortel: Heb een stuk het onkruid weggehaald, zodat ze weer zichtbaar zijn. Oogsten met behulp van spitvork. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 2 per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Meer mag ook tot 1 kg.


Voor de liefhebber

Andijvie: Is aan het schieten. 1 per volwassene

Broccoli: De teelt is niet zo goed gelukt. Je moet goed zoeken. Oogsten door broccolistronkje met een mes uit de plant te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Uien: Staan tussen het onkruid. Oogsten door onderaan bij de stengel te pakken en optrekken. Ongeveer een pond per volwassene.

Zonnebloemen: Op de tuin staat een lange rij zonnebloemen. Knip gerust een mooie bos voor je zelf of om weg te geven.

Kruiden: Er kan majoraan, tijm, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten