Mijn vakantie zit er weer op. Ben een aantal keren naar de tuin geweest. Heb afgelopen maandag sla en andijvie geplant. Op sommige plekken staat veel onkruid. Maar zolang de groenten de ruimte hebben gehad om zich te ontwikkelen, geeft dat niet. Toch zal ik de komende tijd nog druk zijn om het onkruid in toom te houden.

Ik houd zondag 8 september weer een open middag. Zegt het voort!

Ik wil jullie verzoeken om alleen daar te oogsten, waar ook bordjes bij staan. Iemand was al aan de winterwortels begonnen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. En als er iets onduidelijk is, mag je me altijd bellen.

Te oogsten

Suikermais: Zoete mais. Bladeren van de kolf aftrekken en eventueel in stukken 10 min. koken. Lekker met boter en een beetje zout. Oogsten: Zoek een kolf met een donker bruine pluim erop. Met een draaiende beweging uit de plant breken. 1 per volwassene.

Andijvie: Grootste krop uitzoeken. 1 per volwassene

Bietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 4 per volwassene.

Veldkomkommer: Je moet even zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 1 per volwassene

Uien: Er kunnen nu verse uien geoogst worden. Graag eerst de uien oogsten die tussen het onkruid staan. Dat is achteraan op het bed. Oogsten door onderaan bij de stengel te pakken en optrekken. Ongeveer een pond per volwassene.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Meer mag ook als je bv wilt invriezen. Tot 1 kg.

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. 1 per volwassene.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Meer mag ook tot 1 kg.


Voor de liefhebber

Broccoli: De teelt is niet zo goed gelukt. Je moet goed zoeken. Oogsten door broccolistronkje met een mes uit de plant te snijden. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Meer mag ook

Zomerpastinaak: Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 10 dikkere per volwassene.

Zonnebloemen: Op de tuin staat een lange rij zonnebloemen. Knip gerust een mooie bos voor je zelf of om weg te geven.

Kruiden: Er kan in beperkte mate kruiden, zoals majoraan, tijm, peterselie en selderij geoogst worden.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten