Ik ben met mijn zoon 10 dagen kamperen in Gorssel. Dichtbij zodat ik af en toe naar de tuin kan. Om de courgetteplanten goed aan de gang te houden oogst ik steeds de courgettes die groot genoeg zijn en leg die in een krat onder het afdak. Echter om in mijn vakantie niet elke dag naar de tuin te hoeven, zou ik jullie willen vragen of jullie extra courgettes willen oogsten. En die dan onder het afdakje te willen leggen. Alvast bedankt.

Ik wil jullie verzoeken om alleen daar te oogsten, waar ook bordjes bij staan. Iemand was al aan de winterwortels begonnen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. En als er iets onduidelijk is, mag je me altijd bellen.

Te oogsten

Andijvie: Grootste krop uitzoeken. 1 per volwassene

Zomerpastinaak: Bij velle zon krijgen sommigen een huidreactie bij aanraking van het blad. Dus vooral met kinderen, opletten! De spitvork staat klaar. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Stengels onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 10 dikkere per volwassene. Recepten in de bijlage.

Veldkomkommer: Je moet even zoeken naar de grootste en volronde exemplaren. Je oogst ze door het steeltje door te snijden/knippen. 1 per volwassene

Uien: Er kunnen nu verse uien geoogst worden. Graag eerst de uien oogsten die tussen het onkruid staan. Dat is achteraan op het bed. Oogsten door onderaan bij de stengel te pakken en optrekken. Ongeveer een pond per volwassene.

Sperziebonen: Met een hand steeltje vasthouden en met ander de boon losmaken. Anders trek je de plant uit de grond. Ongeveer 200 gram per volwassene. Meer mag ook als je bv wilt invriezen. Tot 1 kg.

Courgette: Onder het afdakje liggen ze al geoogst of met een mesje of snoeischaar voorzichtig het steeltje door knippen, zodat je niet wat anders van de plant doorsnijd. Je mag wel 5 per volwassene. Graag extra oogsten en onder afdakje leggen.

Nieuw Zeelandse Spinazie: is geen echte spinazie maar is qua smaak en gebruik ongeveer gelijk aan echte spinazie. Eind 18de eeuw is deze plant vanuit  Nieuw Zeeland naar  Europa gebracht door kapitein Cook en wordt sindsdien hier gekweekt. Het is een groente die nog steeds in z’n natuurlijke vorm wordt gekweekt en daarom is de plant  weinig gevoelig  voor ziekten. Daarnaast bevat de plant veel vitamine c en weinig nitraat. Kortom, een prima alternatief voor spinazie. Van Nieuw-Zeelandse spinazie oogst je zowel de volgroeide bladeren als de jonge stengeltoppen. Door het plukken of afsnijden gaat de plant zich alsmaar meer vertakken. Ongeveer 400 gram per volwassene. Meer mag ook tot 1 kg.

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400 gram/volwassene. Meer mag ook


Voor de liefhebber

Kropsla: Sommigen zijn al aan het schieten. 1 krop per volwassene. Zolang de voorraad strekt.

Zonnebloemen: Op de tuin staat een lange rij zonnebloemen. Knip gerust een mooie bos voor je zelf of om weg te geven.

Bosbietjes: Dikste uitzoeken. Loof onderaan vastpakken en bietje uit de grond trekken. 4 per volwassene.

Kruiden: Er kan in beperkte mate kruiden, zoals majoraan, tijm, peterselie en selderij geoogst worden.Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten