Door het warme weer van de afgelopen dagen, groeien de groenten hard. Ik zie ze bijna groeien! Ook het onkruid groeit hard. Ik heb afgelopen woensdag met een trekker en grondfrees het onkruid op de nog lege stukken bestreden. Dat ruimt lekker op!

Te oogsten

Aardappels: Deze nieuwe oogst is voor sommigen een delicatesse. Het is een vastkokende aardappel. Oogsten: Vooraan beginnen. Greep ruim onder een aardappel plant steken. Greep iets opwippen en plant voorzichtig uit de grond trekken. Aardappels van de plant afhalen en overige aardappels uit de grond halen. Goed zoeken! De plant mag op het lege bed ernaast gelegd worden. Ongeveer 2,5 kg per volwassene.

Kropsla: Door droogte in de ontwikkeling zijn de kropjes klein gebleven. Ze zijn echter wel bruikbaar. Grootste uitzoeken. 1 kropje per volwassene.

Bospeentjes: De spitvork staat klaar bij de wortels. Vooraan buitenste rij beginnen met oogsten aub. Vork loodrecht ongeveer 10 cm naast de wortels in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Bosje loof onderaan vastpakken en wortels uit de grond trekken. Ongeveer 12 dikkere per volwassene.

Tuinbonen: De dikste peulen eerst plukken. Peul met een hand vastpakken en met andere hand steel tegenhouden terwijl je de peul naar beneden toe eraf trekt. Ongeveer 800 gram per volwassene.

Peultjes: Met 1 hand steeltje vasthouden en met ander peultje er af trekken/breken. Als je het peultje zo van de plant aftrekt heb je kans dat je de hele plant van het gaas af trekt. Ongeveer 200 gram per volwassene.

Koolrabi: Er zijn paarse en witte. Met mes of snoeischaar steel onder het bolletje doorsnijden. 1 per volwassene.

Voor de liefhebber

Snijbiet: De snijbiet oogst je zoals de naam al zegt; door te snijden. Je pakt met de ene hand een bosje blad en met de andere snijd je het blad onderaan af. Graag alle bladeren per plant snijden Niet te laag! Een paar cm. boven de grond. Er moeten nog groeipunten blijven, zodat weer nieuw blad kan groeien. Dan kunnen we nog weer een keer oogsten! Ongeveer 400gram/volwassene. Meer mag ook

Tuinmelde: Ook wel bergspinazie of Franse spinazie genoemd. Het is een gezonde groente! Net als spinazie bevat het veel ijzer. Je kunt het blad koken, net als spinazie, in soep verwerken, roerbakken of rauw gebruiken in salades. Oogsten door grote bladeren eruit te plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene oogsten. Meer mag ook.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten