De winter duurt nog even voort. Gelukkig zijn er af en toe dagen dat het goed op de tuin vertoeven is. Op een van deze dagen heb ik een strook groenbemesters van het land af gehaald. Dit om 2 teeltbedden voor te bereiden. Voor de plantuitjes en de aardbeienplantjes. Voor de aardbeien heb ik 2 stroken mest op het land gebracht. Nu nog wachten op droog weer om met een grondfrees het land op te gaan.

preiDe soorten groenten die nog te oogsten zijn, worden langzaam, maar zeker minder. Een gedeelte om dat ze slijten door de winter en een gedeelte doordat ze gewoon opraken. Ik ben zeer verheugd over de prei, die zich zeer goed gehouden heeft in de winter. Ze ziet er nog steeds goed uit en smaakt ook prima. Echter ook de prei is bijna op.
Dat is op zich niet verkeerd, want binnenkort zal ik de gehele tuin moeten opruimen en bemesten. Daarna wordt in 1 keer de gehele tuin geploegd. En dan zal er weer een belofte voor een nieuw seizoen liggen.

Te oogsten

Veldsla: Het is een luxe groente, die als salade gegeten wordt. Het heeft een zachte smaak. We oogsten nu een ander ras. Staat links van de groenlof (helemaal links op de es). Oogsten door worteltje net onder het hele plantje door te snijden. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Pastinaak: De pastinaak is weer zichtbaar. Hij zit iets verzonken in de grond, maar het loof vormt weer kleine blaadjes. Ik heb, daar we de rij met pastinaken loopt, stokjes in de grond geduwd. Dus je kan het beste eerst even de kop van de pastinaak zoeken en dan de spitvork ernaast zetten. De spitvork loodrecht ongeveer 10 cm naast de pastinaak diep in de grond drukken. De steel naar achteren duwen totdat de grond iets omhoog komt. Wortel uit de grond trekken. Ongeveer 300 gram per volwassene

Schorseneren: Deze zwarte wortel haal je niet zomaar uit de grond. Je moet vlak naast de wortel een gat graven van ongeveer 40 cm diep. Dan aan de andere kant van de rij, de spitvork vlak naast de schorseneer, loodrecht in de grond duwen en dan de wortel voorzichtig los maken en uit de grond trekken. Sommigen hebben vertakkingen. Ze zijn het best minstens een vinger dik, anders hou je weinig over na het schillen. Ongeveer 300 gram/volwassene.

Prei: Net als bij de pastinaak, de spitvork naast de prei diep in de grond steken en dan steel naar achteren duwen, zodat de grond open breekt. Je kan dan de prei onderaan vastpakken en uit de grond trekken. Om schoon te maken; wortels er af snijden en buitenste niet mooie schutbladeren eraf trekken. Eventueel niet mooie punten af snijden. Ongeveer 300 gram per volwassene.

Winterpostelein: Op bepaalde plaatsen staat het dik en hoog. Daar dus oogsten. Er staan ook nog kleine plantjes. Graag oppassen dat je daar niet opgaat staan. Je pakt met de ene hand een bosje steeltjes en met de andere snijdt je de steeltjes onderaan door. Snijden dus en niet trekken svp. Dan kan er nog weer nieuwe groeien. Ongeveer 100 gram per volwassene.

Voor de liefhebber

Spruiten: Ze zijn niet meer zo hard. En sommigen hebben een bruin plekje aan de binnenkant. Dus eerst even doormidden snijden. In ieder geval nog te gebruiken voor stamppot. Struik met spruiten zoeken en van de stengel afbreken. Naar behoefte oogsten.

Boerenkool: Is bijna op. Je kan nog proberen wat goede bladeren te plukken. Ongeveer 400 gram per volwassene.

Koolraap: Zolang ze niet bevroren zijn geraakt kan je ze nog gebruiken. Dat kan je zien door gelijk bovenaan de knol de stengel door te snijden. Als het binnenste van de knol oranje en glazig eruitziet is de knol bevroren geweest. Andere knol proberen. Als er een slechte plek op de knol zit, kan je dat er gewoon afsnijden en dan nog een tijdje bewaren. Oogsten door onderaan het blad vastpakken en knol uit de grond trekken. Naar behoefte oogsten.


Veel plezier met de oogst. En mocht je nog vragen hebben, dan beantwoord ik die graag.


Met vriendelijke groet, Jan-Jaap Scholten